其實精神科醫生係咪呃飯食?

181 回覆
462 Like 120 Dislike
你嗰科hea炸 唔好拉埋我落水
無一半,比例上得好少比IB嘅人/ 其他學科grad想轉醫嘅人,但都係要係學霸,都係要讀理科,唔係有錢就讀到
係,你無錯,新藥係咁
我講緊係病理學上既成因係咁分,思覺失調就一定係多巴鞍失調冇得傾
有,連登仔自己
精神科藥物唔會24小時有效

其實大麻都係精神科藥物黎
唔想引戰
但呢啲同市民有關嘅資訊,真係覺得可以普及下
如果你想要認真嘅答案,咁你可以試吓理解我講嘅野

其實急症室、門診、又或者病人嘅屋企人,好多時都會identify到精神科病人情況開始唔穩定
精神科醫生睇完,覺得有風險就會收佢入院
風險包括有機會傷人/傷己/唔食藥/hallucination多左/冇insight 覺得自己冇病等等
每一日收症嘅數量,絕對係多過你想像
入左院,都係較岩哂藥,食到有哂therapeutic effect,出院要有埋plan,先會比佢走
例如drug compliance 差啲嘅就要有屋企人睇住,屋企冇人而不適宜獨居嘅就搵宿舍/院舍
出院呢個決定,亦都唔係一個精神科醫生做
係成條Team,連埋PT OT case nurse一齊討論,再加個senior 醫生最後assess 多次情況,先會比佢走
所以出得院嘅,比起入院果陣一定係有improvement
而唔係大家所講,明明有風險都比佢走

咁出到去,本身係醫院誓神劈願話睇實佢嘅屋企人,係咪真係做到呢
最普遍係,病人食住藥情況好左>覺得自己好番>自己減藥/唔食藥>情況轉差
上述呢種,好彩嘅,屋企人撈得番佢,唔好彩嘅,冇屋企人,或者直頭離家出走左,又唔番醫院覆診
你點搵佢?報警?差佬會做幾多大家心知肚明
咁啲風險咪就係咁樣番番黎

你將個責任放係精神科醫生到
其實冇一個人可以永永遠遠trace 到另一個人嘅全部情況
長期病,本身就係要醫護人員/病人/照顧者/社福機構嘅合作
唔通病人出左院,要醫生日日追蹤佢行蹤?
就算我地有社康護士,有社工,人手有限呢個係事實
精神病人數量係遠超你想像
唔係你諗到可以一個mark 實一個

咁你明唔明,好似今次呢啲不幸,你唔可以將個責任,求其拋落一個人到,話係佢錯

再講多次
唔係引戰
你有心去聽,就討論下,理解下
唔好下下將件事一鎚定音
咁你都間接講出左:真係無用
不能同意更多
回返你個名
你有感冒可以食藥 你個胃有事可以做手術
咁你有精神病可以點醫 除左食藥控制個病情 根本唔可以講會絕對醫好 有你終生美麗個主角 直頭同佢幻想的人共存
師兄你都可能要睇睇醫生
之前有個po 就皮膚科 依家就精神科
跟住就家庭科最好做
當年醫療科eg五寶 mbbs真係收得冇而家咁高
阿媽成日話我老豆當年傻尻更更 因為建築學系收分高啲而走左去讀建築而唔係醫
大把男人唔係精神病都殺人啦
唔通拉曬所有男人坐監?
7仔賣煙佢地直頭話嚴重underpay 啦,要記咁多牌子
仲有每個星期都一定有嘅教師同社工

應該驗到係仔即刻落咗佢
唔落仔嘅個老母要釘牌

依兩日成堆弱智學人開post
有教人制服刀手
有屌人急救
有屌醫生
有屌精神病人
冇撚得救真係
係,你睇幾多死gay佬周街走就知
至於曾承諾75%學額經JUPAS取錄的港大醫學院,今年聯招醫科生比例為51%,連續5年未達標。港大醫學院昨未有回覆查詢。

2021年報道
根本收分高唔高唯一指標只係第時份工嘅待遇
待遇好咗咪多人爭 收分咪高 同本身科嘢難唔難讀冇乜關係 佢都唔會因為收生高分咗而提高要求
唔通以前工程神科 依家廿一二分都有得讀 啲樓就冇咁難起咩
今個星期連登仔批鬥主角輪到精神科醫生。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞