其實精神科醫生係咪呃飯食?

181 回覆
462 Like 120 Dislike
清諗得太多,唔關人權事,係精神病院唔夠位姐,就好似美國個傻西瓜法例偷唔夠幾錢野唔駛錯監咁,立例只係因為監獄唔夠位
事實就係咁
咁唔知啦
但睇啲notes 考試密度 都覺得辛苦
唔似其他大學科可以好hea
我就覺專科中係差

皮膚科睇兩眼就兩千外科內窺鏡幾下又兩萬
主要係醫療事故後果係由返其他醫生嚟定
個個都怕罰得太重將來自己食返
醫醫相衛
夠鐘食藥
其實係資源問題,同埋無咁多勞動力照顧班白卡
香港無人島就好多既要起遠離民居既精神病院唔係無可能
唔通其他專科醫生個病人病發又關佢事咩
基本上你做晒可以做既野都唔會上身
捉返大陸實有位啦啩 香港嚴重精神病有廿幾萬
好簡單
1. 資源問題
無咁多資源咁多床位俾佢地住 要放佢地出黎
舊錢得咁多 精神科多左錢 其他普通科 內科 心臟科ETC就少左錢
但性價比唔大 個成效其實 都係靠自律食藥控制住
但你拎果舊錢去醫普通人可能救返十幾廿個人 你點揀?

2. 成效問題
就算你俾好撚多錢 日日俾佢覆診既 佢睇完醫生 下一刻都可以係街殺人
物理上人腦最複雜 心理上 人心都最難捉摸
無得包一定醫好架大佬

結論: 投入同樣資源下 投入普通科內科果D可能救到仲多人仲有用 所以依家最多都係俾人講完 短期內加多D資源俾佢 唔好諗住可以解決到個問題
我以前 ex 跟呢啲 case,但佢係護士。佢話過病人有事上新聞,護士有份要問責的。

有冇做呢行的人可以講多啲?
咁係咩問題? 等你講呀
有無 reference link?
佢哋斷診用問問題
只要不停提想死呀 有幻聽你就可以排隊拎卡
你要讀左醫生先
跟住先可以揀精神科
先錯萬錯都係其他人錯
樓主就係社會精英智商超高特登唔揀醫科選擇留守連登警惕世人
真係好偉大
ccptoy 好多人世界觀都扭曲
臨床上抑鬱同焦慮都會食血清素
新嘅思覺失調藥唔係淨係針對多巴安
出事前已經feel 到佢有野
你都睇到啲啦

想知社工/教畜有咩爆鑊要上身
社工/老師跟既話,有機會炒/刑事
早幾日先再加辣,家暴打小朋友,知情不報
刑事3個月
好多人都唔知自己係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞