其實精神科醫生係咪呃飯食?

181 回覆
462 Like 120 Dislike
醫生界別黎講返工最輕鬆同最冇壓力真係精神科,其他腦科,心臟科一出錯就手尾長,精神科一句我都控制唔到個病人架,我唔會日日24小時跟住佢架麻,咁就甩到身
當跟同一條友/家庭
爆鑊,當斬死人

有社工跟嘅話,個社工都大鑊
有老師跟嘅話,個老師都大鑊
但醫護界真係隔岸觀火,完全唔洗上身

兩個重點
1. 實際情況就係醫療服務既撥款越來越小,點收到咁多病人?
2. 個精神病人如果24小時都有暴力傾向就捉入精神病院,但佢一年甚至十年先發作一次,醫生都判斷唔到佢幾時發作
連登低質既程度真係難以置信
咁既傻閪post都咁能多正評
應該本身有社工跟緊,因為佢都拎綜援
個社工都麻撚煩架啦

所以咪覺得好on9
爆煲,祭旗多數係社工
唔係主診醫生

屋企人重要過啲藥
如果成家人on9又落井下石幾多藥都幫唔到

條友成家綜援,家人都似弱智無學識
如果有家人陪診有講呢期病人好暴躁,醫生先可以及早發現同加藥轉藥什至住院
Psycho pass
其實冇咩可以做, 都係靠食藥, ssri, 自己去食就得, 多撚餘
反而想知精神病人死後的靈魂脫離身體軀殼之後仲有冇精神病
仲有啲係思想好保守或者唔想家人受藥物副作用/入院而所折磨
個家人會呃返醫生轉頭
咁你做咗未?
仲好撚好搵添
同我傾下計就收診金$1500
唔傾計淨係配返藥都要收行政費$500
未認真
拎綜援唔一定等於有社工跟
不過你講得岩 如果有社工跟 今次算係爆case 所以點都會有啲責任要揹

但 佢又有可能冇
因為社工開case都要佢本人同意 如果佢一直以嚟都唔願意見社工 或者講到明拒絕服務 都有機會冇人跟緊
後生仔人以為香港醫生真係個個都學霸
實際上一半位留咗畀冇考DSE班有錢仔

都未計廿幾年前收分低到一條A都唔使就入到
當年大把科收得高分過醫科
問曾繁光
唔想困住精神病人,要佢哋融入社區
都要請人多啲定期上門探下,睇吓近況
入到去都畢唔到
點都唔到啲普通讀書料
馬後炮9upper

同社工一9樣
香港醫生主權移交之後即刻用愛國理由提出取消英聯邦醫生執業
記得覆診
窮人唔識解決問題

我會覺得精神科本身就好難搞,身邊人幫好緊要,自己打贏好難
呃細路就得
嗰陣1條A都冇嗰班中游學生咪一樣個個畢哂業做緊醫生
依家做哂月球人收入完勝當年班幾條A嘅狀元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞