其實精神科醫生係咪呃飯食?

181 回覆
462 Like 120 Dislike
跑步唔係endorphin咩
冇辦法,同其他病唔同可以切開個身嚟睇,要研究精神病真係唔係切開嗰腦就可以,所以即使外國都唔可以話係專業,只係相對地多啲case做分析
運動會產生大量的內啡肽和少量的多巴胺。運動後會分泌大量的內啡肽,讓人身體感覺更加舒服,且在心理上會有成就感。但同時,運動分泌的多巴胺是比較少的。一般來說,要達到分泌內啡肽的強度,至少要運動25分鐘以上,也就是所謂的身體換擋,時間太短是感受不到的。

會產生少量既多巴安
而大部份精神既藥物都有加入葉酸
葉酸另一個重要的角色就是在神經系統上,可延緩大腦神經及認知能力的退化。英國研究認為,銀髮族容易與記憶力喪失、憂鬱症及失智症為伍,與葉酸嚴重不足有關。德國京森大學研究,年輕人若葉酸不足,會出現注意力不集中、情緒不穩、缺乏自信心、自閉症情緒、個性偏內向及性格不正常的現象等。
白卡佬未病發果陣叫病人
你係個醫生佢未病發做得d咩?

又發現一個白卡
其實最應該提防就係你哋呢班人
你哋咁抗拒同恐懼精神病
一定就唔會去睇醫生
唔去睇醫生你就唔會確診
佢哋食既psychotropic 藥就係抑制dopamine reuptake
你自已Google dopaminergic pathway and psychosis
點解唔睇中醫?中醫能醫百病
Dopamine只係其中一種
重有腎上腺素同血清素
咁點解唔洗驗左多巴鞍先俾藥
懷疑你係精神病患者
政府既係最好傾兩三句攞藥打發你走
私家既非常好,因為收你錢
妄想自己做得到精神科醫生既你更加似
佢似葉酸痴漢姐

我血清素痴漢
精神科醫生好多自己都有食藥
不嬲,美國直程要送入院好返先cert到
認真答你
其實你係無方法 100% 防止白卡搞到正常人
除非你極端地困住所有白卡,或者消滅所有正常人
否則漏網之魚同意外係一定會發生,只係機會率問題
Anything that can go wrong will go wrong

除非爆鑊之後發現佢真係疏忽得好離譜 / 好多同類事件發生
否則睇唔到有你講既「上身」既必要
檢討就有需要既
唔明你點樣可以輕易推論到話人呃飯食
點解精神科醫生可以咁樣放人出來?
殺人傾向係最嚴重嘅精神病徵嚟,咁都診斷唔到其實真心冇撚用
求鳩其,30秒睇症,你冇大大聲話「我要殺你全家」都當你係正常人
管理成個國家嘅人都係白卡嚟
會有幾個通街四圍走有咩咁撚出奇
講句唔好聽既說話
精神有問題係好唔返
正如你糖尿一樣,跟足你一世
人如其名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞