唔明食飯落單要用自己電話依種風氣點嚟

330 回覆
1566 Like 90 Dislike
睇心情啦 我會一鳩話電話壞左 同我落單
最弱智係有時D餐廳開係商場入面/地庫訊號好差,然後wifi又要密碼,於是就枱枱都問個waiter拎wifi密碼
我會睇佢咩格局
你話薩利亞呢啲唔收加一既平價食肆咪ok
收得貴仲要加一既就死撚開啦
題外話,小弟人在英國,超市有不少自助櫃位,然後有員工做spot check睇下你有無scan少件貨。呢啲做法都不是所有人喜歡。他們會認為超巿資源不足,要顧客做埋超巿個份,仲要俾超市當賊扮,令人感覺不受尊重。

電子落單無問題,但餐廳應該提供充份配套。
例如用佢地自己既tablet
提供安全既免費網絡,叉電等等。隻app/網唔該做好啲。
另需提供實體餐牌,有需要時可以叫waiter落單。

試過有啲鋪啲waiter死不落單,係咁叫你自己搞掂,對住呢啲真係燥底。
講到尾都係要令顧客感到舒服自在,大家就會願意做。
師兄幾耐無出國
日本同新加坡而家都好興
真 你唔收10%玩真嘅自助 都冇咁嬲
網絡問題
D老人家冇智能電話
老人家唔識用
電話冇電
個UI唔user friendly/寫得柒,根本唔知D野係邊
個網或者UI寫得差搞到D客㩒錯野
個網有BUG搞到你根本落唔到單
個網冇得比你customize(走野/轉野)

基本上見到10個生客有7個最後都係要搵個waiter幫手
呢d係安排問題。

最主要店方都係想減低成本同埋避免點錯餐。

店方提供平板太唔衛生啦,疫情後唔可行
本身手機落單就係好事黎
有時叫得佢黎落單我都禁完
但唔該明知鋪頭收得唔好果啲係張單到打返個wifi password
同埋唔該set好個system仲有啲特別要求
去呢啲地方我通常同佢講電話無電
俾我揀自己拎得唔撚得?
仲要間鋪冇wifi
收得又差
仲要收加一
價錢又冇平到
要d客幫你落埋單
咪係,除非間餐廳強制你手機落單,唔係多個選擇咪幾好
本身加一既舖頭都唔應該幫襯
電子落單再加一既,絕對唔會食
總有on9幫商家佬
話捧餐整餐比你都要收啦
講到個價冇包埋咁
尋晚畀完特別有感
我贊成電話落車。
電話落單可以睇到餐牌以外既野食,就好似原來m記除左汽水之外原來仲有好多野飲揀。
間間都係咁?
遇到啲問題就收皮
咁社會唔洗digitalisation 啦
唔洗進步好冇
你講個啲唔係手機落單現象
可以係間餐廳或者嗰vendor做得差
真係好on9
最後都係個阿姐落返單
最撚戇鳩係限時60分鐘
但一班人食飯用QR code睇Menu嘥你10分鐘
食敏華 抵啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞