唔明食飯落單要用自己電話依種風氣點嚟

330 回覆
1566 Like 90 Dislike
最撚好笑係啲選項好多都on9的,有邏輯性問題

個餐牌都寫左碗粉可以轉通粉米粉,個垃圾app唔俾我揀,咪又係佢人手落返單

叫啡無得揀少奶少甜,只可以揀一樣
同佢講就叫我落左單先,佢同水吧講
然後咪又係整錯晒俾我

根本好多間野都未搞好個自己落單,格硬用又係要搵人黎搞呢搞路
你唔煩我都厭
我覺得幾好, 唔識用就冇得食

同埋通常啲餐廳唔夠人, 入到去十幾分鐘都冇人招呼,真屌出聲
最on9係要嘟QR code睇餐牌,但落單要叫真人落。

最重要係……佢個系統㩒上/下一頁成日都會跳錯位,最後咪又要擺返本餐牌俾客落單
同支畜冇關睇唔到
一切都係借科技減成本,之後再收埋你加一
你有無試過等幾分鐘 waiter 都唔得閒應你未?
咁下次唔加一囉 直接成個menu加10%
馬來亞,新加坡嗰d 早過香港啦
新加坡有d 直頭QR code 俾埋錢

香港未興啫
認真見親唔中意用嘅都係唔多識用科技嘢廢中
倫敦食幾次都冇喎🤔
咁你有試過有啲鋪頭收得差,wifi慢load極都load唔到
有無試過有啲焗你一定要入信用卡俾錢,落完單要拎張咭出嚟入,入完先俾到錢咁麻煩未

每個method 都有佢問題,你講呢啲無意思

但講到咩大陸用呢啲落單就代表好先進,又話唔洗加一,就呢兩點需要正視聽
先上後上另上 好多電話落單都有option比你揀
入錯數量點錯野 只要你唔係小兒麻痺/弱智,其實好少發生
Why not both 囉

QR code 同嗌真人都得
問題就好似你講個啲嘢,責任問題,如果我自己落錯就我弱智,但你唔諗下本身商家係要提供個sevice幫你落單?商家唔提供,自己做埋落單個位,落錯仲要怪返人弱智,喂你哋有無咁奴性?

落錯單人手或者客自己落錯呢啲本身都係少概率事件,但啲人就不斷強調講人手落就錯或者漏係到混淆試聽
幻想一定永遠最美好,商家佬制唔制過你,俾錢月供套落單system仲要請人返嚟落埋單咁本沒倒置?
佢要屈你既人手寫一樣可以寫多個去屈你
有時真係等極都無侍應得閒
我去廚房煮埋好唔好
只能夠話我覺得自己做落單果位方便d
又唔洗等waiter
出錯既機會都低過個waiter落錯/聽錯,起碼自己控制範圍
你又唔洗誇張到自己落單=有奴性既

不過都係各有喜好啦我係唔鍾意手機落單,但鍾意壽司郎果隻平板落單,起碼唔會有網絡問題load唔到,大mon個menu又睇得清楚過電話
我覺睇食咩就真既,堂食快餐 茶餐廳果d就咪搞啦。放題果d 又冇咩問題
你上面都大把人講到唔識用就咪食飯啦
最鍾意用壓榨人果邊
何況兩者並存 你肯啲商家佬都唔制啦
其實我覺得最大問題係唔好用, 使用體驗唔好

唔理電話收唔收嗰啲外在因素
電話個mon咁細,要轆好多次先轆到實體menu嘅一頁
電子版menu又未必有圖, 有圖又可能好細
實體menu有排版有大圖有啲仲好睇到會吸引你試多啲唔同嘅野
我就唔鍾意電話落嘅 但大趨勢就冇計嘅姐
根本就唔需要因為啲商家佬擺明諗縮數
而去幫佢地諗埋藉口解釋點解要用電子落單
藍店係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞