JPEX / JPC - 繼續踢爆騙徒東欺騙網民技倆

109 回覆
103 Like 1 Dislike
唔知你有無聽直播

今日證監記者會opening嗰陣,代表重申KOL宣傳無牌交易所係刑事、會執法

又話客戶資金一定要分開儲存
似乎JPEX係重點關注對象
你可以唔洗驚了
珍 慢慢玩慢慢申請都得
死雞撐飯蓋
無辦法啦 仲可以點

原本佢都死撐JPC可以繼續喺香港玩,後來畀
東記出片,承認香港平台玩唔到JPC,賣撚咗傻叔
之前仲話一定得
而家就慢慢申請慢慢玩
好撚柒
仲話留名等bin c
傻系阿叔
樓主好好人
原來關於清退,係有種玩法係交易所(如JPEX)喺指定限期過後,出售所有無法轉移到香港版嘅虛擬資產(如JPC),繼而兌換成USDT再轉移去香港版

大前提當然係,HKMA要搞掂針對stablecoin嘅監管框架先啦

大利好
點解啲人仲未明
唔係有門市就大哂
以前啲美容健身逼你簽約果啲都有門市
一野汁撚咗佢你都吹佢唔漲
呢單野如果真係爆煲
果啲所謂既門市會去邊呢
講緊發牌喎 牌係可以慢慢申請 請問你有咩誤會?
慢你老母咩 之前實牙實齒一定六月得
而家又慢慢申請
笑死 你班友夠話6月1收皮
一直都講佢6月1就算拎唔到牌都未收皮住
仲有一年比佢慢慢玩
只係無得大條道理咁叫人入金宣傳
做乜勁
諗唔到打咩?問下你腦細要點覆先覆啦
你get錯喎 6月1點會冇得宣傳
他指出根據新指引若海外交易平台在港並無牌照時,不可以在香港透過廣告﹑KOL等方式招攬用戶,否則會觸犯法例,當局會積極監察及執法。

等你地攞到牌
9個月過渡期呀
慘到要拎埋九個月過渡期黎講
咁要視乎到底係宣傳緊嘅VATP,係唔係有香港presence,如果無就應該犯法
合資格有過渡期先得架師父

參與過渡安排的資格
73. 過渡安排(即不違反安排及當作為獲發牌的安排)旨在為現時在香港營運的虛擬資產交

易平台提供合理足夠的時間,以便申領牌照或以有序方式結業。
74. 虛擬資產交易平台必須是原有平台(即在 2023 年 6 月 1 日前已於香港營運並設有具意
義且實質的業務),方合資格參與過渡安排。合資格交易平台將包括現時根據《證券及
期貨條例》獲發牌的平台營運者,以及根據《證券及期貨條例》下的現行制度已於香港
就非證券型代幣展開虛擬資產交易平台業務的虛擬資產交易平台申請人。合資格參與過
渡安排的虛擬資產交易平台必須符合《打擊洗錢條例》附表 3G所載列的條件,才可於不
違反期間(即 2023 年 6 月 1 日至 2024 年 5 月 31 日)內繼續於香港營運,並將由 2024
年 6 月 1 日起受限於當作為獲發牌的安排。

75. 在釐定某公司是否在 2023 年 6 月 1 日前正於香港營運虛擬資產交易平台並設有具意義
且實質的業務時,證監會將會考慮(其中包括)下列因素:
a) 該公司是否於香港成立為法團;
b) 該公司於香港是否具有實體辦公室;
c) 該公司的香港員工對於該虛擬資產交易平台是否具有中央管理及控制權;
d) 該公司的關鍵人員(例如負責交易系統運作的人員)是否駐於香港;及
e) 中央交易平台的運作是否已投入服務,並於香港擁有大量的客戶及交易活動。

76. 為合資格原有虛擬資產交易平台執行受規管職能的個人必須符合《打擊洗錢條例》附表
3G所載列的條件,才可在不違反期間(即 2023 年 6 月 1 日至 2024 年 5 月 31 日)內繼
續於香港執行有關工作,並將由 2024 年 6 月 1 日起受限於當作為獲發牌的安排。

(iii) 並非香港原有的虛擬資產交易平台
83. 在緊接 2023 年 6 月 1 日前並非於香港營運的虛擬資產交易平台,僅可在根據《打擊洗
錢條例》下的虛擬資產服務提供者制度獲正式發牌後,方可於香港經營其業務或積極地
向香港投資者推廣其服務。進行任何無牌活動乃屬刑事罪行。

a-d都冇,加上一開始就比證監列入可疑名單,如果連過渡資格都冇既,姐係6月1之後無論係宣傳定營運,都係違法

當佢有資格可以結束營業

(47) 在結業期內,平台營運者不准提供虛擬資產交易平台服務,除非作出該作為,純粹是為了結束其業務,則作別論。此外,證
監會亦會要求它們停止所有以香港投資者為對象的市場推廣活動。

咩意思,姐係出入金交易買賣都唔可以,結業期內宣傳一樣唔得
有無人linkedin 揾到任何員工

有咩人響果度打工
東記
SFC網上投訴表格-無牌活動
應該準備去台灣再cap過水
台仔玩幣應該冇香港班人咁蠢
同埋佢地好多好嘅交易所可以直接銀行轉出轉入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞