Banking & Finance 吹下水 (0-5年經)

706 回覆
10 Like 82 Dislike
有啲MBA玩兩年,嫌長得滯,好難想像唔做兩年嘢,不過應該幾爽
ching 你都知d tier 3 4 firm pay 好低。。。base 叫做好過d中資些少但同BB冇得比
唔入BB or 或者second tier, 其實人工係咪同big 4 差唔多
係,叫做多左bonus 但都係3/4個月。不過工時冇top tier咁誇張係真既,可以work life balance。。但呢刻當然想要pay多d。ching都係grad就入BB做analyst?
爬吓我d文

Big 4 Deal -> Boutique

廢jer 一名
都好啊,BDA個d bonus都多,total comp其實同BB唔會差太遠
得閒既話逐間起

Jefferies
Lazard
Moelis & Company
Houlihan Lokey
PJT Partners
Evercore
宜幾間EB難入過大部份bb (除左Jp, Gs, Ms).
上面有幾間成個office加埋冇20人 大部份專做M&A, restructuring
巴打肯定同上面果個話columbia啲master水一樣,係香港人之光
大部份專做M&A, restructuring
笑撚咗
啱啱先知placement agent都係m&a
其實呢
讀過或者識人讀過都知
columbia呢d master grad咗9成人係做美國細公司risk之類嘅工或者返北京上海做土炮券商(安信,國信,中泰之類)嘅ibd或者s&t
去到香港做credit risk market risk之類已經係極少數

一間ibank s&t ibd加埋一年都係70件
全條街class size比盡800個
計下就知大部分人會做咩工
columbia ma一年500-800個大陸人
lse oxbridge lbs ma 400-500個
仲未計mit princeton mfin之流

undergrad target school淨係三大qf + gbus都200幾件仲有bba仔
牛劍lse唔計大陸人淨係香港人都150個
ic香港人100個
us news top 20加埋200個
大陸人英國美國名校+北大清華ug/mfin又2000個

你要覺得呢d名校master好勁做50k屈就咗自己嘅話咪你鍾意,開心就好
我只係想講呢d一街都係同三大bba差唔多一樣咁common
master仲要出名columbia同lse係最水個兩間
columbia ma stat同actuarial仲有得online讀
ma fin math同msor cityu polyu first hon就入硬
咁都有得尷吹
真係難入嘅美國mfin/fin math係mit/princeton個兩個
但就算呢兩個我junior cityu/polyu拎3.8都入到
columbia最難入嘅undergrad直駁master係financial econ
呢個就真係高gpa要求又要有靚letter
其他搵食輪迴master就financial engineering最高要求
淨返個d都係入唔到financial engine先揀
我都想讀 asset pricing 同 stochastic

數底唔勁真係識 加減乘除
聽落 placement agent 好得意

唔知難唔難入
搞到我都想係 Columbia 讀個 value investing online course
咁師兄覺得普通人做咩最性價比?
Big4? IBank MO? 政府工?
你爆俾我聽啦 tg
我都想做,唔夠靚仔
失業既揮下手
巴打 咁仲留唔留荷蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞