Banking & Finance 吹下水 (0-5年經)

706 回覆
10 Like 82 Dislike
勸你想轉要快,話就話叫restructuring, 但big4除左dtt其他幾間大多數job都係做liquidation, 同人地debt restructuring好唔同,你做得轉耐轉難轉。

有d好多年經驗會轉去bank幫收數/重組bad debt
ching好似好熟路 可唔可以留個tg 比我問下野
係到問吧
搵工交友
同問 如果做落得liquidation experience 有啲咩exit

因為見bank npl或者recovery啲opening多數會prefer有bank experience 唔肯定轉唔轉得返呢啲位
有冇做開保險 IT
Add我

可能我廢,做咁好多年comp幫啲trader拆過唔少彈
但係都係唔上唔落
走又唔知走去邊
向上又冇位上
High Finance工都唔見得好好姐
擔驚受怕不如穩定長遠咁做
除非你好有信心自己係跑到deal既人
幫frd問有無人知交行corp rm好唔好做?
老實講做liquidation係冇咩exit, 全行得big4/其他restructuring advisory firm eg. Borrelli XXX 呢類公司要呢d skill set嘅人,見過都係一係做上去一係跳去其他firm,一係就好似去面講去銀行做npl, 唔計個別識人去左做Corp fin/restructuring嘅例子(好少,10個都冇一個)。

同埋有見過讀law轉做liquidation律師。

真係有心做debt restructuring, 睇下有冇機會掂下多d呢d job, 呢兩年尤其內房好多重組,你做多1-2隻再識下人轉去Corp fin都會有機會。

你見呢行個turnover好低,其他deals team一年間可以成條team唔同左人,其實都反映左liquidation嘅skillset係出面嘅demand相對少,同埋你做做下都會發現頭幾年都係做好多admin/dup石仔嘅野,係上到manager level先有d真係judgement野做(eg. Liquidation analysis)。

但掉番轉講,如果你追求穩定,呢條team係唔錯,OT冇audit咁癲,但同一時間呢幾年多公司清盤條team生意都唔差,一年升一級都唔係咩大問題。
都幾好路數
Project finance / PE d工其實係咪好少open recruit,通常都係head hunt
做緊PE想搵間大PE做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞