Banking & Finance 吹下水 (0-5年經)

706 回覆
10 Like 82 Dislike
exit 去ib 同buyside 嘅backoffice/support function 有撚用咩
HKEX d MT 應該唔會淨係做 support role 掛
唔通會做到snt ibd pm trader quant咩 唔會話冇機會嘅 每廿年可能有一個囉

見呢個都唔似 supporting role,好似hkex exit 唔錯
Junior role最搵錢都係 snt ibd trader quant 其他根本唔入流

mutual fund本身就好institutionalize 唔少都係行mandate, technical野極少 成班吹水佬 根本個撚個都係supporting role 而家仲要十鳩幾萬人爭嗰雞碎咁多fee... 見你話buyside仲以為係講緊pt72或者至少3 4個B 嘅HF
喺入面養老長做算啦 橫掂轉出黎都行唔得遠 最遠應該係去大hedge fund/prop firm做compliance 幫啲pm trader逗住個春袋 人地搵到錢嘅應該都會跌返幾粒袋底泥過你食嘅
穩定地低人工slow pace冇挑戰性 絕對同意
人各有志 完全冇問題 但真係唔好覺得做完之後跳到入ib buyside就好威 因為九成九都係做啲support打雜位
我最理想係入BB IBD 之後 PE,

Pt72 我未夠班
所以唔好入hkex/big4喇 到時exit返出黎都係做打雜位就無謂 淨係得個公司名可以J吓 同真.finance人聚會傾計嗰時真係唔會搭到嗲
我已經入咗 big 4 而家走埋,我慢慢學緊手勢,諗住名換名換上去,可能做幾年年之後退休
想入M7,BB IBD 之後 KKR Blackstone,

其實我都唔知自己講緊,咩暫時比個目標自己玩下,YOLO。
鬼唔知咩 但好心唔好咁幼稚覺得exit出黎去啲咩morgan 咩np就好巴閉 因為九成九都係做打雜位...
咩係compression 咩係list 咩係map
未入 BB 之前唔入其他嘢
Ching 咩 background,好似睇化咗咁多野
踏實啲留返喺big4上salary partner / partner 好過啦 日日喺度發high finance夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞