Banking & Finance 吹下水 (0-5年經)

706 回覆
10 Like 82 Dislike
一定要deal 架喇,如果想轉ibank
IB intern 入返IB return offer , 唔係好過入deal 咩
RM 唔係大壓力過middle office 好多咩
而家個個都冇 return 個市太差

IB no opening
咁睇你想唔想 chur dd 換多少少錢囉
但入行做咗middle office 都好難去返做RM
人哋未入行嘅,我叫佢試吓報姐
搭單問 有冇人試過apply hsbc 啲job 做完online assessment (SHL) 之後個taleo account 鎖咗/出access denied
都係睇你之前嗰間有幾大?

試吓啲中G,Local Banks,Virtual Banks

Higher tier 都係外資
Email technical team la,問題應該不大。

Worst case 開新 acc

不過你要知近年個市好差

要整多幾條後路俾自己
如果考到FRM 會唔會對做risk man有幫助?
又到年尾 freeze headcount 日子又來
叫做識入門嘢
FRM 可以比 stat background 入門 finance 既
加油,你係apply 咩

覺得大唔大機
ching有沒話覺得幾時會開始好返
Tech role 我都唔知 但今年真係好靜
三大應該有機既,之前有冇 relevant 經
算係有 insurance 想轉bank
Sounds okay,加油,一層層跳上去
啱啱見到轉咗status 做assessment passed 了 希望會有消息 有冇人知hsbc experienced hire 通常有啲咩recruitment process
想問如果我7月報過hsbc比佢reject咗 而家再報另一個post會唔會有影響...
最近in咗份工 佢問我幾時可以返工 嚟緊有冇假要放 係唔係有機會?
可能揀緊人,maybe 四五個揀一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞