繼續留港既香港人,前景都幾令人擔憂

316 回覆
505 Like 52 Dislike
無聊
有咩好驚
想知why not
無之前咁好景就一定
見到啲客一個一個大office地址變細 再變左做sg
好得去邊
十年搵夠過去退休啦
人哋都未擔心過自己
你擔心人哋把撚?
唔洗講咁多 多謝班手足先啦
正常 有10%美企走咗
逆向思維: 根本唔應該留低.
快撚啲走.
唔生下一代,完全無咩影響
我呢邊唔止10% 走左三份一都有
再係咁真係要搵定工
下一代係乜民族?
問題唔係前景有幾差

而係呢啲錢輪唔輪到你原生香港人搵
咩係香港文化?
不過喺度講多都係鳩噏

即管睇下幾年之後係點
仲話留港易賺錢果啲快收皮
個專材list由十幾加到五十幾項, 都係幾個月就成事
望下個list, 根本係望住中產嚟打, 到時越來越多支那人頂爛市

美麗新香港
最驚係搵到
到時每個人冇晒靈魂但又生活得好富裕
錢永遠唔會搵夠

搵到一球又想搵多幾球

點解你地咁撚有自信仲可以「搵到錢」然後「周圍玩」
你地係全地球人見人憎既支那人,再玩落去,既唔會再有生意俾你地做,更加唔會俾你個卑鄙民族入境

留得係香港就要乖乖接受只係支那賤種,單係唔玩小紅書係冇撚用架柒頭,冇人會分開香港出世既支那人同中國出世既支那人
明唔明呀? 死支那人
咁你有咩辦法可以帶香港人走?
你o岩呀,死支那人,留係香港慢慢享受啦,死支那人
佢地班留港撚仲以為business as usual日日賺
你香港人冇左個地位,你估仲值錢?
定係你地覺得留港撚比支那人醒目,
值得更高人工?
你地就係果700萬猶太人,心諗納粹政府都要運作同做生意既,
點會隊佢地,結果死柒曬
我唔想用一個「佢地可能係Chat GPT」呢個方向去睇,我覺得無可能無部都係帶風向或打手,我都唔信打手有咁多錢收到,我知有PR公司,但唔會係多數。而我相信係有人真心係咁相信。

問題係個啲PR公司,用得呢個Tone 講野,都應該係香港人,或者同香港有關係既人。你點會講得出香港未來一片光明之類咁既說話?除非佢係講大話,如果唔係佢憑乜野講得出呢啲野?如果你係收左錢做PR,憑上面既指引帶風向,其實係賣緊香港,加速香港既沉淪。我知一講呢啲又有人會出黎話「樓市gogogo」「啲樓都未跌」之類,但你咁覆有咩野意思呢?之後又會有人出黎講「一片光明」「大獲全勝」之類,你係真心相信定係點?我係百思不得其解,有乜野人會出賣自己既地方,黎去搵自己既著數,同時仲係住緊係個度?

利申,我已離開左香港,所以我可以自由講野,同我都係食花生,香港同自身無乜太大關係,我只係覺得可惜。
似係你諗得太多
唔同人留港有各種原因, 唔係淨係你講嗰d
e.g. 屋企老人家唔走, 後生嘅都唔走
大媽要赤化
港妹要遠嫁
唔係就無啦
十年
樓主咁樂觀可以有十年慢慢玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞