想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(8)

404 回覆
5 Like 2 Dislike
完全唔知點入手 有冇新手教學
I1未睇過實物好難答巴打你值唔值得買
因為i1要睇嘅位太多就咁睇都已經見到有cavity
巴打可以set咗個預算先
30000蚊 樓下
想12月求婚用
無太多特別要求,因為唔太識
Measurements 6.66 - 6.70 x 3.95 mm

其實呢三個數代表乜

table size大會唔會冇咁閃

呢兩粒實驗鑽,都係13000左右,邊粒好?
如果想用盡30K嘅話可以target
0.90ct DE色 VS2 3EX None-Faint
因為就算圓形鑽石嘅話佢都未必係正圓形
6.66mm同6.70mm係指最長同最短嘅直徑
3.95mm係指高度
Table size我就自己會set返56-61%
兩粒都唔好貴得好離譜呀
想問唔值的地方係邊?
應該值幾多?
Spec上就冇問題因為都係好高質素嘅石
純粹係價錢唔值你上面個價錢差唔多可以買到3粒同spec嘅石
另外,我係ragazzaita睇實驗鑽,4C差唔多,但3000~2萬不等,點解會相差咁遠
想問下巴打呢3粒邊粒(或者無)最岩做求婚戒指?

Sorry 第一張81k 搞錯左,更新返
唔該晒巴打
我應該去大型鋪頭買?定係有啲細鋪會平啲?
如果想用40K 求婚
應該揀 0.7 靚色 定 1卡 無咁靚 性價比高少少
巴打,想請教吓個深度係咪會影響到個閃爍度?
HCA 分數應唔應該參考?
我睇中個粒因為唔係好夠深,評分比較低
50-60k budget 買e grade 會唔會好傻仔?
如果喺傳統大鋪睇嘅話就未必係睇呢啲spec嘅石
因為佢地嘅價錢會比較高啲
明白但請問呢啲石有咩細鋪推薦?
真係唔識,唔該晒巴打
巴打 想問下你 肉眼分唔分得出 lab grown 同天然
同埋想問lab grown 2 卡大概幾多錢
Budget 40k 左右
安巴有冇心水感謝
分唔出要用儀器先分得出
Lab grown 2ct 你預萬至牌中揀到喇
40K嘅話可以睇埋天然一卡
巴打想問問60k budget 應該target咩spec?
同埋如果去樓上鋪/細鋪買 有咩要注意?
我唔識嘢 唔知細鋪會唔會有假鑽/二手
Sorry巴打miss咗
係中間嗰粒價錢合理 另外兩粒我就覺得偏貴
而家60K可以揀到好好嘅石
視乎巴打想著重size定其他位置
最緊要係對清楚鑽石腰碼嘅號碼同證書對唔對
二手呢個就好難講 但最簡單 都可以睇住證書上嘅日期如果你話好多年前嘅證書 就要留意一下喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞