想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(8)

404 回覆
5 Like 2 Dislike
請問證書日期係2022年 有冇咩大問題/要留意?
想問下點解會搵到唔同鋪頭有同一粒石同一個GIA
樓主係咪開鋪的 不如我想買直接搵你啦
其實2022年都還好 唔需要太過擔心
Push
唔該
1卡嚟講 個measurment大約幾多先叫大啲?6.4mm?
Table %又係幾多先靚仔?57%-59%?
因為粒石未賣出嘅都仲會喺鑽石個市場入面 所以唔同鋪頭都會有機會source到同一粒石
可以揀返6.35mm up嘅選擇
Table% 我自己會揀返56-61%
唔該巴打 我搵到石再俾你過下目
打算買戒指5月求婚,想請教安東尼里巴打

我追過下post同上網研究,請問以下理解啱唔啱?
1. 顏色最好揀D-G
2. 淨度肉眼分別唔大,去到SI1/SI2都算可以接受(最好睇下實物,唔係就睇證書啲花痕分佈盡量唔好喺中間/一大撻)
3. 3EX最好齊
4. 螢光去到medium都還好,睇實物
5. Table 56-61%

請問有冇錯/miss咗重點

Btw, cut grade除咗鑽石形有EX之外其他形狀好似都係NA
想問呢樣嘢對價值影響大唔大?
做伸手黨
邊到買人工鑽最抵
大陸?
實驗室鑽石 有無邊間舖頭推薦?
巴打sum up哂差唔多喇應該
冇錯Cut grade淨係會出現喺圓鑽嘅證書上面
如果揀圓鑽嘅話呢個位置好影響價值呀

巴打呢隻50k,有冇咩評價?
安東巴打
想問下大家Lab Grown有冇邊間好介紹?
巴打想請教下呢粒
38k未計拓

肉眼睇個面就睇唔到有黑花
放大左十倍就睇到

但係底到睇呢就唔用鏡都睇到有明顯既黑色一點
想請教一下eyes clean既定義
係由檯面睇落去冇瑕疵就ok
定係要由個底到睇返上去都要乾淨先得
有d擔心鑲左上戒拓到都會係側邊/底到見到粒黑點
定係正常人鑲完之後淨係會睇個面唔睇底同側面?
粒石留左貨 有少少急要決定 唔該哂
推推 唔該巴打
香港有$咩樓上舖買鑽戒推薦? diamoania好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞