想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(8)

404 回覆
5 Like 2 Dislike
巴打睇睇tg

第一次買石,依粒 一卡 D colour VVS2 $73000 合理嗎?

🙏🙏

同依粒 E Grade $67000 比,點揀好🙏
兩個spec個價錢都可以再靚仔啲呀
女朋友好錫我銀包話買lab grown 都冇所謂
其實依d 1.5 卡係咪眯埋眼買都得? 好多都係20k左右 同埋4C都好好
去到咁高quality嘅石 都冇咩特別要留意
只不過係呢個spec如果20K 就好貴好貴喇
其實正常lab 石1.5卡靚靚仔仔 係幾錢
我仲以為20k係平...
女朋友做相關行業好熟鑽石 佢睇慣靚野
佢話反而唔expect我買好靚 因為對佢黎講都差唔多
佢叫我係買就vs1 2都得 甚至si1都得
h色都接受
但問題係佢好熟 我無理由帶埋佢去睇而且佢冇留意開價錢 所以佢都唔知邊到抵
1ct既話預30k~35k夠唔夠
唔係呀 20K係好貴
1.5ct 你預打返個5 6 7折就有
而家呢個價錢夠哂喇仲唔洗H色添
都會揀到啲好唔錯嘅選擇
見有d ig鋪都幾平
但有哂gia證書 唔知有冇伏位?
安東巴, 呢粒HKD 4萬6左右, 可以嗎?

仲有呢粒64000, 香港買
呢兩粒都唔係好嘅選擇呀巴打
呢粒有cavity 我會避免揀有呢個瑕疵種類嘅石
同埋呢兩粒都係偏細嘅一卡 你望落會感覺到比其他嘅一卡細粒
收到, 想問點先為之大既1卡,
想問第2粒無cavity, 而且D symbols係底, 有咩唔好?
我自己會set返 至少6.35mm up先叫合格嘅一卡
第二粒唔可取嘅原因係佢其中一邊得6.31mm

呢粒呢? 香港網站 $37k
咁lab 石 0.5 卡 到1卡又同天然石價錢差距幾多?
大約係 f g 色 vs1 3ex 無螢光
謝謝!
以1ct F VS1 做個比較
Lab vs Natural 大約 3K vs 47K
唔該晒,心裏有個譜

呢粒要5雞野 好似好貴
得個i1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞