脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 43

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有無巴打可以分享下求醫係點揾醫生睇 之前話睇皮膚科都無從入手
台灣一定搞得掂 而且唔洗4萬 但師兄你係根定株因為有分別 想講你植髮如果情況許可一定係植到有咁密得咁密 如果你無食煙 生活作息正常 1cm2 至少80根 但如果之後唔會點露額味可以再低啲囉 around 1cm2 >50根 因為本身植髮係密度上點都無可能達到原生頭髮嘅密度(假設原生髮健康)

同埋真係植就搵啲專業嘅 因為植髮除左密度要考慮仲要諗毛流嘅方向/ 取髮區用嘅係fue or fut/ 間診所用嘅技術係味最可以提高毛囊存活率/ 負責種嘅係味醫生自己/ 同埋係用種髮筆定 forceps 等等等

之後本身基因甩頭髮就要食minoxidil or Finasteride 呢兩隻都係比較常用而且幾effective嘅drug 但要expect開頭有side effect 但食耐左side effect 都會慢慢適應 同埋食一定係最effective
如果係大面積甩頭髮唔該乖乖食藥先再考慮植啦
如果唔係就要植好撚多咖喇
你唔會落咁多搞到成個頭濕晒囉
係 所以我一直都係叫人做功課
自己頭髮自己救
留多次
印度本身成本好低 都係屬於做藥大國

但好多款冇係香港做衛生署註冊

除非有嚴重副作用 需要停用
按返佢個劑量咋
我都係
呢排夏天開始甩多到嚇死人
沖涼可以甩成40幾條
明明秋冬季節甩好少
其實點解會咁?
喺隻手上面?
Yes
洗頭我有數開甩幾多條既習慣
樓豬點解幾年過去,你依然咁有心機投入係呢post到
我諗係互助互利,樓主賣保應該搵唔少,保呢d起出面真係海鮮價黎,同時又真係幫到各位巴打
咁誇張??洗緊個頭嘅時候有成40幾條頭髮??
小弟都本身6年前開始脫髮,頭頂甩先,其他位愈來愈溥。岩岩脫既時候有食Finasteride,食左2年左右,效果係好似有延遲脫髮,本身試過揸minoxidil,但揸完就頭皮紅腫,之後都唔敢用。因為想有小朋友,都停左口服藥,但揸minoxidil 又敏感,見有人用過DS lab DSC N,話同minoxidil 成份一樣,但就唔怕敏感,我持續用左1.5年,都冇咩效果。依家洗頭吹頭成地都幾十條頭髮,Gel頭都隻手痴住10條8條頭髮,搞唔掂。有冇巴打有咩外服藥物用過又有效?
PS. Supplements都試過biotin同B群,食左2年都冇咩效
摸下摸下又幾條一路數住40幾條差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞