英王查理斯同未來兩位英王合照

158 回覆
286 Like 14 Dislike
唔可以,上面講只係踢爆話王室用納稅人嘅錢,事實係王室俾英國政府嘅錢多過佢攞。
現代君主立憲制係唔夠共和制理想,但係英國有好長歷史,導致實況係英國唔可以冇咗王室,聯合王國係靠王室嚟維持,英聯邦又係,外交同其他國家嘅關係係靠英王嚟維持唔係首相,國際影響力又係。冇咗王室可能英國都冇埋,到時得返英格蘭,領土又細,變咗歐洲嘅細國,又唔係話經濟好好,仲要唔屬於歐盟,俾人孤立,自己一個點玩?
導致實況係英國唔可以冇咗王室

唔認同,宜家有公職在身,唔等於不可取替。

事實係王室俾英國政府嘅錢多過佢攞

關於呢點我上面反駁左,呢度唔講啦

冇咗王室可能英國都冇埋,到時得返英格蘭

放心,有冇王室都必定會發生,蘇格蘭獨立係未來10年一定會成真
蘇格蘭獨立 贏到大選再講
其實princess anne比人罰過款同pledge guilty http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/2497531.stm

雖然罰得五百蚊,但重點係佢哋都係要pledge guilty,至於prince andrew單嘢,老老實實我唔見得佢哋嘅行動同當年克林頓有乜大分別,而克林頓當年係乜事都無,prince andrew起碼比人炒左

至於王族財富,一來大部分財產其實已經比咗the crown estate,二來係咪一開始啲錢係百幾二百年前靠不擇手段賺返嚟,後人比返國家,然後勤力工作幾十年攞人工,嗰啲人工係咪都係不義之財?
真係用黎養狗同畜牲條氣都順D....

比多兩張你睇
由細到大都唔明點解人人係平等,人人要平等
維多利亞女王嗰陣都已經有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞