英王查理斯同未來兩位英王合照

158 回覆
286 Like 14 Dislike
支那觀,觀井界?
即係你默認咗自己住緊英國,但係又唔夠膽出街講要喺連登吠?
So what, 有任何法律後果咩?

一個royalty 犯法之後可以用trim down代替監禁,咪就係引証左王室有凌駕法律嘅特權呢個point囉

咁嘅邏輯,同人講閱讀理解
見到你完全迴避晒我嘅問題,然後insult我本人,就知你呢個保皇黨嘅水平去到邊

連以事論事嘅基本能力都冇
以前同宜家比係咪貴族承擔多啲責任我無法下結論(如果只計senior royals宜家好明顯比較忙)

但你用嘅例子其實唔係因為皇室制度而岀現,而係權力階級本身就會有,我個point係皇室呢樣野對領袖(even民選首相)嘅規範係存在(宜家係隨著信仰消退而弱咗),以前亦有其作用,人做事係要有責任感,但責任感好難靠自身道德就做到,尤其去到一國領導(因為好少嘢規範到),單純一句「對人民負責」其實係廢話嚟,英國歷史巧合在係無意中建立到「人->領導->君主->上帝」嘅責任體制(東方國家「君主/領導=天/神」,所以領導有無限道德同法律權力),所以比較規範到領導嘅行動(正如成日覺得有個阿媽睇住自己嘅細路行為通常比較循規蹈矩)

皇室所有儀式都係強化緊呢種印象,令個體制行到落去,但隨著英國基督教信仰減退,我相信呢種體制唔會維持到好耐(例如你都唔信),除非皇室有本事將自己連繫到成為一切信仰嘅守護者
威廉個頭真係搞唔惦

成張相一見到佢個頭

都唔講人哋皇室成員一年推高幾多經濟收益,作為英國形象嘅代表,一種皇室文化嘅存在,不知幾重要。香港就係有你呢啲咁膚淺嘅人,先搞到文化水平下降,娛樂又少
Kate成日研究兒童心理學
我覺得佢幾有sense
應該關係會幾密切
佢屋企都完整關係好好,價值觀會正常返
威廉娶到佢真係好大幫助,比到個完整家庭同愛佢,彌補返啲缺陷

霉根屋企係破碎家庭,到而家都成日嘈交,一啲都唔close
其餘嘢大家睇到
霉根:力加+岸鳩+垃圾家庭+無受過正統教育洗禮+害人利己=社會垃圾
所以登基儀式威廉一家盛裝坐第一行,哈利就好似普通嘉賓坐後面, BBC唔知係咪有意捕捉
good arrangement
路牌,馬路都大把人影啦

皇室會冇人睇
https://youtu.be/HttKCUsQhtI

sky news 登基日精華節目
但你用嘅例子其實唔係因為皇室制度而岀現,而係權力階級本身就會有

呢個就係王權嘅問題,當擁權者犯法時,你冇辨法將佢拉落馬,因為unlike其他元首,王族既特權係與生俱來aka君權神賦。一般政府既元首都仲有一套法制去彈劾佢哋。

William three 下放政治權力換取統治權同財產,相對地貴族同公民放棄吞併所有王權同king estates既機會,換取當代社會嘅穩定(避免推翻王權後嘅內戰)。

時至今日,社會既穩定唔再係推翻王權既concern ,因為英國已經有足夠既公民質素同制度確保解散王權後既政局穩定,而大量king estates仍然係王族名下,公民重新瓜分王族既財產係必然既結果

除非王族帶動嘅經濟利益係大於公民推翻王權後可以得到既利益當然,所謂王族帶動嘅經濟利益其實絕大多數都係留喺旅遊業嘅商人手上,而且基本上局限喺倫敦一帶,其實對普通平民真係冇乜影響(正如香港人又有幾多個人係受惠於內地遊客嘅經濟利益)所以我認同你,英國王室解散同蘇格蘭獨立一樣,都係必然會發生。

以上嘅都係現實主義既推論,我個人反對monarchy最主要原因其實只係人人平等既基本原則
論資排輩姐
一排得5個人
咁佢step down咗senior royal身份已經唔再效忠英王
自然係其他senior royals坐前排
威廉都有上前宣誓要效忠佢
古代好似要全部人逐個跪低宣誓,已經簡化咗好多

去到上balcony揮手都係
如果佢仲係working royals,上balcony就會係哈里一家而唔係Edward啦
Working royals唔可以利用自己title去搵錢
所以點解個霉根要走去美國囉,又作一堆嘢出嚟話人歧視佢,明明係自己貪心想搵錢
而家簽咗新agent都係用duchess title
似咗菲臘親王,但係佢又冇菲臘親王脫髮脫得咁有型
要討論現實主義要考慮埋現實處境,而呢樣嘢點討論當刻都係留皇室對英國比較著數(你要反駁的話應該要用廢皇室對英國有乜經濟效益去討論,而呢啲效益大唔大得過有皇室)

至於講理念首先要問你講緊乜嘢平等,但不論係邊種其實我都唔係好知你所指嘅優勢同一般富貴階級(同樣係岀生就繼承左財產同權利)有乜分別,仲要機會平等嚟講皇室好明顯歷史原因而比其他有錢人更低,至於權利問題,你覺得首相炒車走得甩嘅機會高啲定國王炒會高啲啲嘢唔係白紙黑字寫咗就係咁,唔洗有車牌唔通真係可以亂揸車咩
咁佢又唔係張相入面,咁我冇理由無啦啦提佢㗎嘛
一 由君主立憲改制係要成本的
佢地無乜實權,你又會唔會去郁佢地呢?你估改革係唔洗洗錢?你知唔知脫歐又洗左幾多錢?出post 之前用下你坐住咗個豬腦諗吓嘢先同埋Google 吓

二 佢地往往為國家帶嚟嘅唔係直接收入
簡單講,佢地就係奥運吉祥物嘅角色
舉個例,如果無左御林軍你又會唔會喺London 咁高消費嘅城市留多一兩日?就算係Uk 都去其它城市Stay,旅遊業帶嚟嘅稅收好難量化

三 起碼有三份一國民係肯養呢班人
Not my king 嘅人係少數,沉默嘅大多數就係對佢地無乜好感亦無咩hard feeling
真係好好笑
D人真係會買有米奇頭嘅曲奇餅
米奇頭嘅T恤
特登去搵米奇影張相
香港人交咁多稅有冇。。。
連小學生都知英國王室收入有幾多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞