英王查理斯同未來兩位英王合照

158 回覆
286 Like 14 Dislike
全世界所有政權都係透過殺人拎番黎
咩旅遊價值好好笑 真係有人去英國旅行係為咗睇皇室 ?又見唔到真人
好快會冇 變做平民咁咪仲好
屌你咪On9 la 歐洲各國貴族通婚一早打亂哂
或者代入中国高鐵會適合啲
成日覺得大仔(George)好”doo” Charlotte, Louis感覺醒好多,個樣又靚d
所以宜家咪冇國王囉,啲公地係屬於政府,而政府屬於人民,

但王室就係自命不凡,不受法律管制,例如英皇揸車唔洗車牌。雖然係好minor,但fundamentally係違背人人平等嘅原則。

你可能反駁美國總統係法律上都有優惠,但呢啲特權係因為佢嘅公職身份,而唔係與生俱來。
旺角 元朗 啲閪橋都成十億八億
單車位5萬一碌鐵
噴水池5千萬
你唔問呢啲嘅??
咁個國家又真係人哋嘅
好心唔好學支那人成日淨係識王侯將相寧有種乎
如果產生嘅經濟利益係可以跳過人人平等既原則而justify 一個個體既合法性既話,中國嘅經濟成果又係咪可以justify 共產黨既合法性?

理想中嘅政治合法性唔應該建基於經濟能力同軍事能力,而係人民同政體既社會契約
但佢哋動用權力包庇個兒童性罪犯喎
去Buckingham palace影下都大把
溫莎都靚㗎
Kew Gardens 都好多嘢睇

一個加冕儀式,世界各地嘅人都飛去睇
都係睇唔到㗎電視直播仲多嘢睇多啲添
正統君主幾時論血統?人哋有授權咪得 你又有咩指教
唐皇室又係漢人咩
咪又俾中史成日拎大唐盛世打飛機
清就唔講啦係人都知
解散皇室既話啲財產仲會俾你keep?

唔推你上斷頭台都算好啦
都係鬥地主打土豪最公平
2023年仲有人用臭蟲論
佢係內斂
佢老竇細個都係怕醜仔嚟
你點會知事頭妹冇機會
但歷史上英國係第一個現代國家講人人平等,有啲嘢的確好subtle,英國皇室扮演緊嘅角色係對上帝負責,自身就係法律嘅載體但都係to serve the god and people,嚴守紀律,提全國人民所有人都係有規範要遵從,呢種道德約束對領導人嘅意識規範其實大好多,當然你可以唔信,但我個人覺得呢個係二戰點解英國最後願意會捱到贏嘅原因
睇連登就會發現好多人根本拒絕接受「冇任何政治體制係完美」既呢個原則。基本上只係係香港處境既失落中尋找另一個體制,然後將佢宗教化

只要提出檢討佢心目中完美嘅體制嘅時候,就將你打造成五毛,總之英國王室就係完美

問題係就算係英國嘅皇室支持者, 都冇你哋咁癲,只要檢討皇室嘅行為,就將對方打造成反民主
英國王室包庇性罪犯嘅事實又當睇唔到
咁就唔關人事啦 係睇建築物
如果係一二戰年代嘅話, 我都仲會相信你講嘅呢啲說話,畢竟當年貴族承擔嘅責任會比較多係事實。

但自從英國王室包庇安德魯呢條disgusting old man,我就已經唔再相信呢套
資本主義+健全普通法制
至少都上court慢慢打
咪慢慢追返歷史啲資產點黎

果然俾連登仔揸旗係會行獨裁
明明上面絕大多數連登仔都係保皇黨

係比奮銳黨揸旗先會啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞