英王查理斯同未來兩位英王合照

158 回覆
286 Like 14 Dislike
佐治出世之前咪影三代囉
ThreeKings
用用個閪腦諗野,不如問下習近平家族有幾錢身家
傻閪大陸仔, 你真係好撚柒
即係睇死蝦律冇機會
英國最寶貴傳統就係皇室同官員識權力克制,名義上有權但不會用,無成文憲法但國會都會跟傳統及約定俗成辦事,冇所謂成文制衡而實際上做到制衡
香港2019年甚至國安法下可以咁加速正正亦都因為英國佬留下套法制上面會克制同唔會濫權就冇問題,權力中心一失控就可以變得極恐怖
咁名義上國王對所有立法都有最終決定權囉,但皇室都會全部照准唔會干涉首相任何工作,講多一句即使係有關環保都比社會小到上天,皇定"干政"係絕唔可以過的紅線,結果比起所謂叫乜乜"人民共和國"有法治得多
作為老百姓,好想知道習近平家族有幾多
清朝嗰個皇帝都冇事啦
之前仲有人想幫佢復辟
咪仲好好地係北京住緊大宅
根本漢族響世界歷史係冇乜地位,華人住嘅地方係叫唐人街,即係華人同漢族冇關係
Cry
好快到左邊,右邊等多七八十年先
井底弱弱仔鳩噏唔使本
D人話似魔戒
佢同佢細妹一齊果陣
大仔有啲迷惘唔出奇
兩個細嘅已經有哥哥做榜樣係好啲
唔doo呀,呢個樣咪幾凶狠
其實係遊客供養佢哋,英國估算過皇室每年經濟貢獻係國家支出5倍

https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/royal-family-cost-money-tourism-b2333999.html
打仗武力推返就有機會,英國王室就算退位都係和平退位,人地合法財產,地產又有註冊,點沒收?
至於講理念首先要問你講緊乜嘢平等,但不論係邊種其實我都唔係好知你所指嘅優勢同一般富貴階級

仲以為你知,原來都係唔知
英國皇室不受民事同刑事法管制,police department 無權去佢哋進行criminal investigation ,呢啲privilege係
普通有錢人有架咩?

而且,皇族既財富同一般有錢人嘅財產本質上別,王族既財富係建立係封建時代貴族對平民既徵稅、兵役、農奴同戰爭中。
偏偏人哋英皇受人民擁戴,好過維尼熊
King estates 既本質同公民財產差好遠,你自己睇下king George iii 1760 年同國會既deal先啦

一個二個又要撐monarchy,但功課又唔做,又唔讀歷史
我唔明點解仲可以有皇室存在
好多嬲豬負皮,但根本一個有效反駁都冇

保皇黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞