香港人太鍾意散播失敗主義

129 回覆
280 Like 8 Dislike
左膠啲講
劉曉波堅持咗咁多年
佢受嘅打壓痛苦咁多都未跪低
雨革到宜家三年啫 如果民主自由呢個信念真係值得堅持唔應該咁快放棄
好多人口講港豬乜乜乜 冇得救 但自己又要諗下自己做咗啲咩
其實仲有好多戰場可以俾你出力
有好多唔同組織你地可以主動聯絡佢哋做義工 好多地區組織準備梗區選
同身邊嘅朋友多啲討論
上fb主流媒體到打輿論戰
有好多嘢可以做 只要你的起心肝去作出改變

根本宏觀睇香港嘅事同歷史比較
係冇「絕望」嘅元素
人地國家反蘇聯都幾十年啦,人地一樣又掟嘢->失敗->再燒嘢->失敗->好多人移去其他國家
但人地到今日仲係會有人出手抗俄羅斯
人地唔係勇武過香港人,要針住港豬去睇嘅,人地國家閒閒起千萬人,講豬,人地仲多過你香港,不過人地啲豬唔會散播失敗主義。
因為佢地都知自己唔反抗,但都唔係反對反抗嘅人,出少句聲當幫忙,冇人會怪你坐享其成,但唔好打擊士氣,冷卻有心加入嘅人。而有意志嘅就會同志同道合嘅人一齊策劃,佢地先唔會理人地點睇佢地
冇社會環境唔適合反抗政府,只有唔識管理士氣嘅人,尤其香港,太易操控香港人講失敗主義嘅嘢。係時候變下。
其實可以歸類為四點
有人自己已失敗反而想令人失敗 攬炒
有人就快失敗就話人一定會失敗 利益者
有人唔想你成功就話一定會失敗 五毛
俾人洗咗腦覺得點都一定會失敗 真心膠
唔識啲高深野點建國同獨立,但係咩人講咩說話都識得分

簡單化去睇
全部嘅效果一樣
如果我係支那網軍(3)嘅話,我有理無理都製造個絕望嘅氣氛出嚟,引人去贊同,之後散播出去啦
其他人點諗唔關佢事,佢要達到嘅政治目的係要令人感到絕望、失敗,打擊反抗力量,所以就咪利用1, 2, 4嘅人囉

我地本土嘅,要有sense,點狡辯自己唔係有心都好。有心人裝冇心人,俾人利用咗嘅就講咩都冇用。

係真絕望嘅人根本唔會上連登係咁散播失敗主義,晨早plan移民謀後路啦

只有五毛同啲懶係有趣嘅細路仔先會咁做

係真絕望嘅人根本唔會上連登係咁散播失敗主義,晨早plan移民謀後路啦

唔一定係細路仔,但個心態一定係好單純,覺得自己打句嘢對香港冇咩影響
sense唔到有政治價值,易俾人利用

其實絕望嘅人會點講得啱
絕望係唔洗宣揚
用得社交媒體去發言,就有影響力,就要諗達到嘅效果
如果唔係有心打擊反抗士氣,真係出少句聲。如果係單純地有嗰句講嗰句,唔理大局嘅話,就承認自己係維穩把啦,因為結果一樣

其實絕望嘅人會點講得啱
絕望係唔洗宣揚
如果唔係有心打擊反抗士氣,真係出少句聲。如果係單純地有嗰句講嗰句,唔理大局嘅話,就承認自己係維穩把啦,因為結果一樣
選舉前都冇呢隻失敗主義
熱狗陳雲輸左就日日有人唱本土派

你話咩人做
通常第一個回覆都係要xx不了

其實絕望嘅人會點講得啱
絕望係唔洗宣揚
選舉前都冇呢隻失敗主義
熱狗陳雲輸左就日日有人唱本土派

你話咩人做

我唔理佢係邊派人,總之佢散播失敗主義就係維穩人士,一律屌佢老母
可能大家覺得泛民賣港本土內鬥好似無咩希望
但就算係咁, 可能宜家無一個真正既領袖或者好既環境
可以失望, 但真係唔好絕望
世事無絕對 要相信總有一日有人或者環境適合我地企出黎
咁諗好似好天真 但如果我地唔連信都唔信 咁永遠都唔會成功
"養兵千日 用在一朝"
加油

有咩計
其實自從一地兩檢出左之後 係咁散播失敗主義 咩咩不了個班好多都係五毛黎
有志者、事竟成,破釜沉舟,百二秦關終屬楚;
苦心人、天不負,臥薪嘗膽,三千越甲可吞吳。
有班人成日以為鬧人垃圾,自己就自動高人一等,好撚威咁
咁又真係試過先理解到係無用wor

但係你要同時明白你嘅言論係有效果嘅

唔係話阻你有言論自由,而係你諗下你嘅立場係點,就算你唔想獨立,或者抗爭,但係你都唔想拖後腿嘅係咪?
咁唔出聲咪就係最啱你嘅方法囉

但係你要同時明白你嘅言論係有效果嘅

唔係話阻你有言論自由,而係你諗下你嘅立場係點,就算你唔想獨立,或者抗爭,但係你都唔想拖後腿嘅係咪?
咁唔出聲咪就係最啱你嘅方法囉

我又上班抗爭過
雨傘又被警察打過
示威年年都去
如果我講既野令post唔好
我sorry
五毛大鐘意散播失敗主義
係lihkg先係咋,唔好投射去全港呀
有道理
左膠啲講
劉曉波堅持咗咁多年
雨革到宜家三年啫 如果民主自由呢個信念真係值得堅持唔應該咁快放棄
有好多唔同組織你地可以主動聯絡佢哋做義工 好多地區組織準備梗區選
同身邊嘅朋友多啲討論

係冇「絕望」嘅元素

人地國家反蘇聯都幾十年啦,人地一樣又掟嘢->失敗->再燒嘢->失敗->好多人移去其他國家
人地唔係勇武過香港人,要針住港豬去睇嘅,人地國家閒閒起千萬人,講豬,人地仲多過你香港,不過人地啲豬唔會散播失敗主義。
因為佢地都知自己唔反抗,但都唔係反對反抗嘅人,出少句聲當幫忙,冇人會怪你坐享其成,但唔好打擊士氣,冷卻有心加入嘅人。而有意志嘅就會同志同道合嘅人一齊策劃,佢地先唔會理人地點睇佢地
冇社會環境唔適合反抗政府,只有唔識管理士氣嘅人,尤其香港,太易操控香港人講失敗主義嘅嘢。係時候變下。

有冇睇過錫金歷史
左膠啲講
劉曉波堅持咗咁多年
同身邊嘅朋友多啲討論

係冇「絕望」嘅元素

有冇睇過錫金歷史

錫金民族黨發起抵制,採取「最後決策」,宣佈由其法律專家和愛國知識分子共同擬定的「加入中國決議案」,及其附案「行政合併暫行方案」,宣佈正式「加入中華人民共和國的行政體系」,成為中華人民共和國的一個「行政區」。稍後,民族黨公佈臨時設計的「錫金行政區」區旗、區徽,並宣佈中文與不丹語、尼泊爾語、雷布查語等並行,成為錫金的第十二種官方語言,同時成為繼英語之後,第二種文書用語。11時52分,民族黨在黨部大樓頂層懸掛起五星紅旗,同時致函世界各主要國家外交機構,宣佈錫金一切外交事務自當日起交付中國負責。。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞