香港人太鍾意散播失敗主義

129 回覆
280 Like 8 Dislike
上而根本冇人反駁到我
我針對你地行為達到咩目的
講緊言論嘅政治價值大
你浪費係散播失敗主義上係毫無意義之餘
仲要打擊士氣
所以上面不斷狡辯話咩「香港真係失敗嘛」根本就係為狡辯而狡辯,成段嘢重申兩次,無論你原意係咩,你嘅效果都係打擊士氣。你地點兜都冇用
我只係覺得講少句嘢當幫忙嘅心態
咁你打完咁大篇野之後想點?
想講好耐
自己評估一下先喇樓豬 30年內 如果冇支爆 中共特然倒台 真係可以改變港豬去港獨咩?
不如一齊移民去智利建立返真正既香港民族仲實際喇
利伸:曾經係港獨支持者 搞過學生本土關注組

我睇你駁唔駁到
冇人會寄望啲打定輸數嘅人
你已經冇心抵抗嘅,唔該你立即走立刻走
貼埋唔好掛住港獨支持者嘅名再散播失敗主義,你唔配
你做緊嘅嘢係毫無意義,唔該你有返啲良心就出少句聲。唔好挫士氣。再唔係你下次就利申五毛,因為我眼中,你手法同維穩冇分別

你地出少句聲當幫忙
或者你地散播失敗主義真係好清楚自己係要維穩嘅,fine,你清楚自己做乜就得
但有啲人唔係,心入面好反抗支那,但同時又會講啲咩「不了」「港豬唔理」「反抗過啦,咪又係唔得」
依啲人根本唔知自己想點,係噉嘅就唔該出少句聲當幫忙。因為你嘅言論政治價值好大,唔好浪費係維穩到
失敗有咩咁大不了
錯得多先學得多

香港太多自大老屎忽講到自己從無出錯過

耳濡目染變左唔比衰既文化

我睬佢老鼠

你地出少句聲當幫忙
或者你地散播失敗主義真係好清楚自己係要維穩嘅,fine,你清楚自己做乜就得
但有啲人唔係,心入面好反抗支那,但同時又會講啲咩「不了」「港豬唔理」「反抗過啦,咪又係唔得」
依啲人根本唔知自己想點,係噉嘅就唔該出少句聲當幫忙。因為你嘅言論政治價值好大,唔好浪費係維穩到

咁你繼續加油沉醉於香會成功獨立呢個美夢啦

你地出少句聲當幫忙

散播失敗主義既好多係熱狗黎架,想打擊本土派
樓主咪又係一條只係識吠既狗
有撚用咩

略盡綿力都好過自拆軍營
何況網上言論嘅力量唔綿
香港人唔識睇網上言論嘅政治價值,其實網上言論幾大影響力,相信大家好清楚,支那亦好清楚,人地支那會出一大筆錢去請人做網絡輿論員,你話政治價值有幾大?
香港有幾多人唔會坐低睇一份報紙,睇頭條、港聞、國際噉樣睇落去?相信後生嘅市場一定係少。而影響後生嘅媒介就係網絡言論。
港獨、本土嘅人口係極度集中係年輕人到,亦都係網絡平台,就正正係我噉介意失敗主義言論嘅原因。
係網上平台我地難得擁有嘅政治力量係公平嘅,無論係五毛嘅一句同我地普通平民嘅一句都係一樣價值。我唔想大家浪費自己嘅力量去打擊自己人。最少,最少,出少句聲當幫忙。

你地出少句聲當幫忙

你係清楚自己嘅說話係當打擊士氣㗎嘛?如果你唔係嘅,唔該你再三諗下自己講緊乜嘢。
如果係嘅,我都唔嘥時間同維穩嘅人講嘢

你地出少句聲當幫忙

散播失敗主義既好多係熱狗黎架,想打擊本土派

唔洗針對人
針對說話
網上言論身份模糊,集中針對言論嘅效果
唔好針對咩政黨、咩人
激勵嘅說話,就算係梁振英講,都值得利用
失敗主義嘅說話,就算係黃毓民講,都毫無討論嘅意義

你地出少句聲當幫忙

樓主有講過香港獨立咩
有時又要諗下到底係描述現實,定係散播失敗思想
現實係好容易失敗,但唔代表只可以有單一思維,唔係都唔會有正面負面諗法
好多人描述完現實又唔講要表達咩結論,整到好似好高級,好有道理但係要其他人估,要知道每個人諗嘢角度都唔同

你地出少句聲當幫忙

樓主有講過香港獨立咩

唔理港唔港獨都好
我地都有一個清晰嘅立場就係唔反抗唔得
當然我就最希望做到斷欖,why not?目標都仲要set係俾支那管?玩呀?

其實人係群體生物,有好多connection,好受身邊人影響,你控制唔到人,但你可以管理個交流嘅內容。特別係網上平台,我地根本人多勢眾。
最好嘅例子:「第一個留言好重要」,get it?當然唔係個個post都係噉,但大家有個大概嘅概念,言論影響力好大
唔係可以點 你有冇槍同埋決心搞革命呀

唔通出下黎嘉年華就可以迫到政府讓步

雨革唔得 依家就梗加唔得
有時又要諗下到底係描述現實,定係散播失敗思想
現實係好容易失敗,但唔代表只可以有單一思維,唔係都唔會有正面負面諗法
好多人描述完現實又唔講要表達咩結論,整到好似好高級,好有道理但係要其他人估,要知道每個人諗嘢角度都唔同

回歸重點,達到咩效果
無論你主觀、客觀都好,每個言論都會達到一啲嘅效果,就好似有人話,政治冇中立,新聞都唔會中立
你係陳述事實都好,你嘅說話都會有立場有政治影響力,會引導讀者思考。
無得話「我講事實啫」,冇人話引用事實係一定中立,因為引用邊個事實都係一個政治宣傳手法

依張圖好出名啦
依家網絡發達,每個人都有依個力量去影響讀者點睇件事,就係我講嘅網絡言論嘅政治價值
陳述事實?根本就唔係中立嘅代名詞

引用返依張圖講失敗主義
講香港已死、港豬唔理等說話其實同依張圖講嘅冇咩分別

依家我地身處嘅世界係社交媒體發達,每個人都有[b]改變人睇法嘅能力
你每日上緊fb,就係睇緊無限個人發表自己睇法,而每個睇法影響另一個睇法

引用返依張圖講失敗主義
講香港已死、港豬唔理等說話其實同依張圖講嘅冇咩分別,一樣係選擇性維穩漠視付出嗰面嘅人嘅努力

依家我地身處嘅世界係社交媒體發達,每個人都有改變人睇法嘅能力
你每日上緊fb,就係睇緊無限個人發表自己睇法,而每個睇法影響另一個睇法
自己評估一下先喇樓豬 30年內 如果冇支爆 中共特然倒台 真係可以改變港豬去港獨咩?
不如一齊移民去智利建立返真正既香港民族仲實際喇
利伸:曾經係港獨支持者 搞過學生本土關注組

移民唔溶入去當地民族咁去黎做乜
樓主打埋個飛機好訓啦香港人根本係最垃圾既物種,唔到你唔承認
一個人力量始終係小
但網絡平台好嘅地方係多讀者
要散播一個思想,其實可以好兒嬉
有時洗版已經夠
多一兩個人認同,幫手講埋一份,之後就有羊群效應
我希望認同我嘅人可以幫下手叫大家唔好再散播失敗主義
因為一冇希望嘅話,咩本土嘅運動都推唔郁
香港人就係有嗰句講嗰句,唔需要要畀面你
你覺得唔會失敗,你應該反駁返佢,而唔係叫人唔好出聲,掩耳盜鈴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞