經Wise用SWIFT transfer匯咗筆歐羅返香港,但差唔多過咗成個月收款銀行都話收唔到可以點搞?

137 回覆
2 Like 15 Dislike
點解用wise都要用SWIFT黎過數
有得用FPS架喎
同埋我想講
用wise過數唔係單單因為平
歐盟好多國家AML查得好嚴 你當你歐洲銀行戶口無啦啦多左10000歐 (講緊只係十萬港紙) 已經會叫你prove呢樣prove果樣
你俾香港銀行statement佢 有D歐洲銀行會繼續問 因為佢唔知你香港間銀行乜料 你大間果D都還好 細間果D佢識你老鼠咩
但wise係歐洲係正規財務機構 (雖然唔係銀行) 好多見你係用wise過數係會鬆手少少 (例如wise自己過數俾自己係講到明一定要身份證明match先得, 過數俾外人既話要你有收款人好多資料先得)
雖然某程度上認同你屌鳩wise CS
但其實你呢D情況係傳統銀行都會有
我2月果陣EU正規銀行過左65英鎊去英國銀行 (英鎊過英鎊 唔係EUR過英鎊) 因為英國果間機構唔提供IBAN所以要用SWIFT黎過
估下最後英國間銀行幾時收到? 3星期前
因為銀碼細我直情無理佢 當係街跌左就算
佢EUR匯EUR 唔係EUR匯HKD
最多人用wise都唔係咁用 (仲要佢點會預你有EUR戶口但無IBAN) wise九成無optimise過呢D 所以得SWIFT (恆生無IBAN)
雖然呢度咁多人講到用wise係貪平
但試過俾傳統銀行做KYC/check AML就知用wise好過你用D本地銀行CITI渣打HSBC呢D都好 係歐美都有人識
恆生人地已經識你老鼠
網上自助開英國戶口既話,免手續費
因為我睇香港個官網係話要有d高級戶口先唔洗俾個1600手續費
免費係直接去英國個官網到開?
定係都係香港個官網?
//海外戶口的開戶和服務收費如何?
滙豐One、尚玉或卓越理財客戶開立海外戶口的費用全免。//
Source: https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/international/account-opening/

經香港官網開英國戶口,㩒「了解如何開戶」之後按步驟做就得,至於點填、等幾耐出卡、點樣activate之類既詳情就可以自己Google,已經大把人講過,我唔會講得夠佢地仔細
感謝你
過咁少
無手續費問題咩
HSBC 咪穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞