經Wise用SWIFT transfer匯咗筆歐羅返香港,但差唔多過咗成個月收款銀行都話收唔到可以點搞?

137 回覆
2 Like 15 Dislike
4月6號用Wise SWIFT transfer過咗20000歐羅去香港恆生戶口,4月11號Wise話經JPM Global成功匯出,但係我到今日都仲未收到筆錢聯絡Wise customer service佢叫我show返張receipt同MT103 form比恆生果邊應該可以track到,但恆生匯款部就淨係話根據銀碼同日期都搵唔到筆錢。

同Wise果邊周旋咗幾日之後佢地話JPM Global已經過咗錢比恆生,有機會係比俾中轉行hold起咗,問佢地咩原因又話唔知而家只可以幫我recall個transfer,又要再等佢10日至1個月仲寫明"We can't promise that your recall will work"請問筆錢係咪凍過水...有無咩方法可以追討返

其實呢d國際匯款用咩方法先最穩陣?d中轉行隨時無緣無故扣撚住d錢唔比返你
有MT103就跟到筆錢去左邊,然後叫打款行同收款行用SWIFT message去問中轉行咩事,有時可能係懷疑洗黑錢所以要求補充資料先放行
補充多一點,我經J. P. Morgan Payment Tracker係搵搵到我筆transfer...Processing Status寫住Completed,Extended Tracking Status寫住Pending credit may not be same day.....如果唔係比中轉行扣起咗,恆生應該無理由收唔到筆錢?
恆生匯款部班友當我傻閪咁款廢鳩事理我成張MT103拎落分行應該好d?
Wise 話有出錢咪叫佢export 張MT103比你

拎住份MT103 問恒生問佢有無收過呢筆錢

每份MT103都有個unique code

正常中轉bank 唔會卡咁耐,恒生話收唔到咪同Wise講

跟據MT103 有以下Situation:

1. Wise 未出錢比中轉銀行轉錢
2. Wise 出左錢比中轉銀行轉錢,但中轉銀行卡住/射錯錢
3. Wise 出左錢比中轉銀行轉錢,錢係恒生Fund Pool 度,未射落你ACC

1同2搞咁耐佢嘔唔到MT103 比你或者有MT103 但恒生話收唔到錢咪打電話同Wise投訴搞唔掂會去海關MSO度投訴開File

3. 拎住張MT103問銀生點解未射錢落你AC度
thanks!
Wise已經比咗張MT103我,我諗比較大機會係中轉行果到出咗事?如果落咗恒生Fund Pool匯款部應該會check到?
我而家拎多次張MT103去另一間分行問吓…
正常唔洗去分行問,打電話會問到,比個MT103 code 佢
比埋邊度射錢,收款人資料會查到,佢話未收到咪屌9 Wise 同佢講恒生無收到款項,如果中轉銀行話有問題其實Wise要跟進,中轉銀行要資料先放行咪叫佢地同你攞再比資料
要 WISE 出查詢message去 JPM Global, request JPM Global 出查詢message去佢用果間中轉行
落分行無用, 因為匯款都係匯款部處理, 分行唔會知
如果恆生匯款部check左佢地係無收過個匯入message, 咁又真係唔關佢地事, 嘈佢都無用
呢樣野係要發款方, 即係 WISE 跟既.....
假如真係收唔到你就算屌行山到飛起都冇用
未落佢地手佢地係查唔到的

你有張MT103不妨show埋你send左去邊個swift code
先核實有冇錯先
54,56,57欄有寫係邊間行
尤其56就係中轉行
叫wise 去查就ok, 佢地有責任幫你搵
103 俾人hold 起有好多理由(AML checking, 中轉行要經過好多間銀行轉帳,send 錯俾下一家銀行,etc), 呢d都要花好耐時間
匯款真係好危險
好似呢位巴打講咁樓主睇下張103 上面 54 56 57 呢d 位入面既swift codr得岩唔岩,因為舊錢係一層一層咁去
恆生香港本身做唔到歐元結算,佢都係要搵間中轉行做歐元結算
如果舊錢kick 左係中轉行到,恆生都真係check 唔到。
到時叫jpm 拎打錢畀恆生既中轉行張swift再查
你意思係個UETR?我電話同個staff講佢都好似唔知係咩黎而家同wise傾緊,佢地都只係係咁sorry話唔知咩事
諗住問吓個職員可唔可以成張MT103 form fax過去匯款部咋
HASEHKHH咪恆生
56行係wise payments limited自己友
我明白, 但係恆生匯款部都係只會check佢地有無收到過個匯入message, 無既話就無, 唔會因為你就咁俾張MT103 copy佢就同你trace去到邊, 點解佢地收唔到咁咁, 因為唔係佢地既責任
佢地話查緊...d錢急住用,隨時搞幾個月拎得返都蝕埋息
你問啲普通CS佢地唔識答你,你叫佢轉去匯款部或者邊個同事識睇同查到匯款同MT103
wise
jpm
中轉行
恒生
你戶口

接力賽
你煩最尾個個都無用
叫佢唔好淨識講sorry, 出隻message去JPM, 叫JPM去問佢出錢既銀行啦
大行有時都有甩漏,匯款個個打少/錯一隻字,一個號碼,收款銀行就卡撚住左,最撚屌佢又唔通知匯款個個/收款個個有問題,要打電話去問先知
但個前題係佢地收到個message.... 如果連message都收唔到就唔係卡係佢地到.
樓豬唔係恆生客,打上去恆生都無用
直接叫wise 幫手搵銀行出swift 問係最快同有效
即係打款銀行入錯嘢收款銀行會知?如果係你講呢個case我打去匯款部果時佢應該check到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞