經Wise用SWIFT transfer匯咗筆歐羅返香港,但差唔多過咗成個月收款銀行都話收唔到可以點搞?

137 回覆
2 Like 15 Dislike
好慘
大行抽返2個%手續費都千幾蚊,而家蝕息蝕匯率當買個教訓吧而家d歐元唯有strong hold,睇吓下半年會唔會升返
我都用開wise
其實佢好似有分大額定細額
大額佢用swift
細額佢用自己當地銀行再本地轉
呢個快好多
我通常會打散兩筆轉
CHATS?點為之大定細
根本呢d垃撚圾轉錢公司透明度極低
10個客揀1個抽佢水都fatfat啦,如果唔係轉一次錢得幾十蚊賺點維皮
不過佢搞埋d referral bonus自然有班kol幫手宣傳,我其實點屌都無用
佢有寫
之前轉多過6萬話會用swift
邊到d隱形條款我果時直頭問過CS點解唔用CHATS,佢都只係話根據佢地個網係"應該"用CHATS...我諗發款地方同貨幣唔同d條款又唔同

anyway就算SWIFT都無可能搞成兩個月啦,我send email果時佢仲要掉d條款出黎話佢地唔會為failure or delay of transfer負責所以佢地肯比返筆錢我都應該還神架喇

我之前搵過哂FCA,Ombudsman同香港海關都係得FCA覆咗我,不過係話投訴要搵返Wise所以呢d跨國匯款甚至唔經銀行嘅幾乎無皇管咁滯...

老老實實有無咩門路可以追返我呢兩個月嘅損失,好想聯絡哂幾個地方d媒體唱衰佢地
我用大貓都試過
所以先轉用wise
呢啲野真係睇彩數
大貓呢d起碼可以日日落分行指撚住佢黎屌
wise呢間閪野喺香港直頭搵間coworking space註冊就算
銀行收貴手續費係抵比
用usdt
貪小便宜同誤信網絡KOL出事
錯了
日日打去匯款部
日日都答覆唔到確實日期
屌到佢喊都無用
上次我用香港渣打匯去台灣,兩個鐘內收到,唔好貪平用銀行以外既野
自己開post自己解決
香港銀行d app好似大部份都做到tracking?
佢咪永遠讀個status 俾我係處理中
問佢處理咩又話唔清楚
問埋匯款部都話處理中
再撻啲官腔話匯款最長可能需要成個月
可應係佢地個收付款戶口比人凍左
細數先用wise ,大數手續費唔平
大數一定係ib 再轉出銀行再電匯
轉用IB 啦 轉過幾次英磅同日元落匯豐都係幾日收到錢

不過拎正牌做咁解
同埋你轉得錢多都會問你D錢點黎
對家咩人同你咩關係
wise收幾錢一單
用開western union,改左名convert
平銀行丁屎 用左6,7年好彩冇事
3,4歐
我收返筆錢即刻用ib,果時係有幾咁笨柒先會用wise當比錢買教訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞