覺得依家香港演唱會個flow好能on9

270 回覆
279 Like 1591 Dislike
咪就係講緊假encore
唔講以前嗰啲
淨係呢兩年我睇嘅歐美泰國韓國演唱會大多數都係有假encore
如果冇嘅話反而係今年年頭mc紅館真假encore都冇
真encore嘅話今年同上年jay fung都有
真 咁唔鍾意人地個flow 一係自己開個演唱會啦屌
真啦

試過係巴黎睇muse,encore咗兩次,啲觀眾仲係唔肯走
呢行係咁玩架喎。台前幕後有出糧但人地個個付出幾多心機去幫手先成事,好多嘢唔係話出咗糧就大撚哂
好多人情嘢喺入面
創作類行業都係咁,唔撚係你收人工做ABC就係ABC。關係好,互相尊重嘅,有料嘅人收一份錢會願意幫你做到幾倍效果
呢啲可能對做開社畜嘅打工仔係好難理解
你唔明唔鍾意咪唔好睇 無人迫你
rundown定左係咁多,就算唔鳴謝都唔代表會多兩首歌 你當街巿搭多棵蔥?
可能band show先係
少睇band show
我睇嗰啲連嗌encore都少
我都想有
樓主講嘅point其他地方全部都有
歐美唔敢講
但亞洲都係一樣有咁嘅flow
唔知樓主睇開咩
我睇日本band show 99%都有encore
日韓有啲仲誇張啦直頭會會寫埋假encore落run down/ fans club 會知encore 唱乜做應援
我睇日本band show 99%都無
有冇例子?
出名果啲幾乎全部有喎
外國通常係暖場嘉賓
即係係演唱會一開始就出嚟warm-up
香港嗰啲中間出嚟sip下時間等歌手可以換衫休息整頓
有時仲有得合唱 算係演唱會限定表演
不過兩者其實都唔係必定有嘅環節
假encore別認真 都係演出嘅一部分
你哋都識講要有flow
通常「假encore」位係預咗可以塞啲原本rundown唔啱放嘅歌落去
真encore就睇氣氛、睇老闆肯唔肯俾你overrun
每分鐘都係錢,計好哂
其實呢 我無聊玩下膠 9up嫁咋
我要去開會啦 拜拜

咪又照去照買
我反而好想知隊band d成員喎
佢地付出既努力同汗水唔會比主唱少
用少少時間拍下手 比返credit人地我覺得好合理
同意請嘉賓on99
點解個個show都一定遲3個字至半個鐘先開始
次次早到都等勁耐
eason個show啱你睇
我黎係想
我入黎係睇
我唔想知
我以為
我唔想聽
我想聽

總結,有冇諗過其實係自己ON9
事後買碟囉
但樓豬又想拎氣氛
咁就要就返大眾入場架啦

同埋邊有全部都係咁
自己揀D無吹水野講既歌手囉
19年KAY係例子

相隔3年,Kay再踏紅館舉行一連四場《kay… isn't me. Live 2019》演唱會,一眾「K迷」期待已久入場聽偶像的Hit歌。前晚首場開鑼,個唱形式果然跳出一貫傳統港式演唱會框框,全晚她唱了23首歌,竟然零說話,完全以歌曲、舞台上的投射、燈光及視覺效果會歌迷。
條友淨係唔識尊重人就已經block 得啦 再見
唱幾首講下野同晚晚都嘉賓環節都係破壞成個show
所以比較鐘意外國concert
佢地通時將表演環節同觀眾互動時段分得好清
完全唔會出戲
咁你咪冇撚睇囉
又冇人用槍指住你個柒頭迫你去
樓主換過角度諗,多謝啲人,都係為比光環個主角啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞