台灣人友善嗎?老外來台被嚇壞 點名1場合:有很多雙面人 友善只限對白人/西方人

196 回覆
166 Like 7 Dislike
香港都係咁
見到鬼佬就追撚含
其實好多國家,只要係兩黨政治,一定係衰鬥衰
係香港人經歷過泛民啲衰野先會夠多唔同聲音
玩online game經驗
台灣人好兩極
一係好撚好人,好人到你覺得佢係on9
一係勢利賤種到仆街,反轉豬肚就係屎
講普通話有口音呢樣嘢唔單只台灣人會串鳩我地,有部份馬來西亞人都係咁,之前喺台灣識咗個馬來西亞女仔,我有個香港嘅同學曾經俾佢串講國語又聽唔明講廣東話又聽唔明,語言不通。我聽到都唔知俾咩反應好
串一個普通話唔係母語嘅人有口音

果d講普通話嘅地方同人 都唔好接近太多好d
不過都係嗰句啦,我覺得都係睇人
滿滿嘅台灣價值

永遠支持民進黨
但係佢哋最矛盾嘅地方知香港人有米就扮老黑恐嚇人磅水
大佬 你去深圳強國人都識當你大爺啦
笑新加坡無民主
咁香港相對台灣日本係balance啲嘅
香港人都唔少人會奶鬼,但起碼都仲有啲人夠薑屌柒啲傻閪鬼佬,台灣人同日本人係鬼佬做咩都大撚晒咁
本身馬來西亞華人母語根本唔係所謂華語係廣東話、客家話、閩南話,但係佢哋讀嘅華校學校係獨尊華語,依家大馬華人年輕一代變曬講華語唔講自己母語
不論係中國嘅普通話、台灣嘅國語、馬來西亞嘅華語,其實都代表住同一種意識形態喺語言政策國共兩黨都係一樣,強推普通話打壓地方語言,普通話係帶住大一統屬性嘅語言,所以先會有以上三地嘅人叫香港人講普通話佢哋好鐘意話香港人講廣東話係歧視而講英文嘅新加坡佢哋就無辦法碰瓷
當面屌你vs當面笑笑口背後打電話俾公司高層/發電郵去高層,點睇都係前面香港人做得好
其實都要多得一班祟台撚,日日對住班台狗係度講香港有幾地獄幾慘
再加上本身台狗國際視野有限,佢地聽完班祟台撚講完咪當晒係事實既全部,真係覺得香港人生活各方面都好慘住又住籠屋,食又貴到食唔飽,玩又無野好玩
Nah 香港絕對閪啲
邊間餐廳既閪廚,以後唔撚去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞