台灣人友善嗎?老外來台被嚇壞 點名1場合:有很多雙面人 友善只限對白人/西方人

196 回覆
166 Like 7 Dislike
響香港我見過夠膽響街兜口兜面屌柒鬼佬嘅香港人10隻手指數得晒,仲要唔係啲阿叔搏人聽唔明講廣東話,係真係英文屌果隻。
不過都係果句,講奶鬼佬春袋香港拍馬都追唔上台灣同日本
台妹個個都想食洋腸
香港人對啲南亞人菲律賓人呢
重點連教授都分析唔到
香港人與生俱來有種傲氣
但係一出事八方支援
收皮啦
台狗五年前夠成日話美金同港幣脫鈎之後同台幣掛鈎
又唔係同個樓面做人世
咁真做乜撚
食個飯食得開心d都唔得
奶同排外兩個極端嚟
真,而家喺台灣讀書嘅我親身經歷,佢哋極睇唔起外地人,成班人以為自己高人一等,好似分組做功課咁,你係好想參與討論,佢哋就永遠用一句你都唔撚識既意思直接孤立你,或者當你完成某一部份,佢哋可以完全唔採納你做既成果,然後好聲好氣同你講都係我哋自己搞啦,你唔使理,搞到自己好似變咗free Rider,最後評分評得你勁低分話你冇做嘢,果下真係吹撚脹。仲有你主動搵佢哋交朋友佢地係唔會點睬你,尤其班原住民,佢哋係勁撚冇禮貌,你同佢哋打招呼,佢哋真係可以黑晒面直接無視你,最撚火滾嘅一樣嘢,同埋一知道你係香港人佢哋好多時一個講笑嘅心態問你反送中啲嘢,我讀緊嗰間學校情況所見係咁樣唔代表其他都係,當初我未嚟嗰陣時同其他人嘅睇法一樣,台灣人唔單止風景靚,人仲好好,現實同幻想永遠都係相反,所以唔好認為台灣真係一個好好嘅地方,此言論只屬於本人立場。
港豬最真實,人前人後都係咁harsh
台仔連新加坡都可以睇唔起依家香港落難佢哋仲唔踩多兩腳咩
唉,所以有時都唔知來台灣讀書係為乜,到最後都係同返香港人挽
普遍睇法係咁,我身邊喺台灣認識嘅人不論台灣人,香港人英文都唔係好差,除咗我,有啲講緊IELTS考8分9分,不過佢哋來台灣讀書主要嘅原因係因為台灣有佢哋想讀嘅科,有啲係真係因為冇錢但想出國讀書先嚟台灣
民進黨推銷高端疫苗已經害死唔少人
去轉東南亞就知,華人樣入黎彩都唔彩你
鬼佬一入就好好招呼
TAIWAN乜9都NO.1
仲要有一大堆鬼佬 日本Youtuber日日刷流量密碼日奶夜奶
慘得過塔綠班同香港榮譽塔綠班仲繼續撐
由得佢哋死啦
佢哋真係以為自己高人一等 係澳洲同美國都遇過

佢哋知我係香港人 d態度睇唔起你講普通話有口音 仲大大聲話聽唔明咁叫我 講中文 開口埋口你們中國人

十幾年前佢哋已經係咁 唔知邊度嚟嘅自信
但對住鬼佬就係 啞咗

成班鄉下佬咁 嚟做外勞仲咁擺款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞