黑人演「埃及妖后」︱Netflix惹眾怒 8.5萬人聯署抗議+控告

493 回覆
791 Like 13 Dislike
究竟係地理差定係真on9
純希臘人都變黑人,唉

打份工啫
上頭落order就要做㗎啦
吓,盤兒唔係黑人咩
咁先係"妖"后
幽默都有門檻
佢唔一定地理差,但歷史一定差
「埃及妖后」是指希臘化時代埃及托勒密王國末代女王克利奧帕特拉七世(Cleopatra VII),歷史上她是擁有古希臘和馬其頓血統的白人,但Netflix的紀錄片卻選用了27歲英國黑人女星阿黛爾詹姆斯(Adele James)扮演該角色。影片預定5月10日上映,日前公開的預告片提到「她有可能是埃及人」、「克利奧帕特拉就是黑人」。預告片一經播出就有很多人指責Netflix沒有準確還原歷史。

一個歐洲白人無喇喇走去非洲國家做女王O既?
以後拍港產片全部用鬼佬拍
攬炒

唔使錢咩
埃及啱啱好喺中東同非洲中間,出現唔同人種好正常,不過我自己睇啲壁畫,覺得主要都係似剃晒鬚嘅阿拉伯人,至於黑人,以前啲黑人根本土人咁,無可能喺四大古文明之一嘅埃及佔一席位,所以拍果個人根本無可能有足夠理據去用黑人做埃及妖后,就算唔係希臘啲金髮白人,都起碼係阿拉伯果邊啲中東美女
咁樣改黑人法係好撚煩好撚乞人憎
你話電影都有計傾,但紀錄片連人種都轉埋
最搞笑係佢個預告搵個阿婆出嚟話
我唔理學校點樣教,我阿嫲話埃及艷后係黑鬼,佢就係黑鬼
馬拉卡
黑人應該去創造平等嘅未來而唔係幻想不存在的歷史
有個YouTube comment好正
首先以地理嚟講希臘同埃及只係對面海,近到爆,其次你睇返中學西史書寫亞歷山大做過咩
埃及係阿拉伯人
比佢地講到變黑人
非洲就當佢黑人算唔算都係種族歧視
G持
埃及妖后
黑人
當拍古裝片咪算囉,叫記錄片實出事架嘛
真係當d考古學家同人類學家冇到
埃及係亞歷山大大帝打返嚟
佢死後呢撻地分咗俾佢手下托勒密。。亦即係托勒密王朝 係希臘人嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞