華爾街日報:竊賊一招「永久鎖死」你的 Apple ID 帳號

137 回覆
126 Like 6 Dislike
數字密碼十幾個位先夠安全
其實佢容許用一個single factor weak key (device passcode) 去reset 一個strong key (Apple ID passphrase) 無論點講都已經係設計錯誤

再者 如果個device passcode 真係咁唔常用就應該限制返唔畀咁短咁簡單
設計錯誤就梗咖喇,不過我又好想問下佢有多重認證又點,入得到部機,基本上乜都睇到曬乜都改到even你手機本身用乜密碼都改到,入到email ,收到信息
佢只能做既就係用身份證或第二密碼或faceid驗證
但你望下 apple 依家都行緊唔洗你記密碼政策,點會搞咁多重嘢
所以我先好奇,點解faceid touchid下都會俾人周到pin 仲要俾人偷完改左密碼先知
基本上你第一時間發現到,用其他device lock/洗機/改密碼就完事
如果係知自己不屑faceid touchid,咁點解自己唔做多步轉用數字加英文字既pin?
有時唔係要人哋限制你先識做多步既
同埋人哋有心偷睇 你幾長幾複雜又有咩用
Ip岀左咁多年,有咁緊要既問題都唔係今時今日先知,你估真係屎忽痕加faceid touchid咩

岀一篇新聞就俾人帶到風向,依家啲用家真係好易控制
蘋果都表示振驚啦 faceid touchid唔用走去入pin
Ching除定褲都得啦
尊貴既公屋ifanboy排緊隊屌9你喇
依家我就係笑緊你地廢到有faceid都俾人stalk到,仲要俾人偷電話改完先知呀垃圾
學咩人用smartphone
換轉係samsung做到咁既操作,咪一樣俾人stalk俾人改,俾人stalk又要俾人偷,真心勸你唔好用smartphone
自己跟身財產都唔保護好,apple做到曉飛都無用啦
咁多人口用ip,先得十幾個,俾多啲你,千幾個中招喇好未?幾多%呀?
我係受害者就反省完自己先去怪人啦
留意番,我無話apple設計無錯,只係呢單嘢點都唔會大部分責任係apple度
建議你經歷下上秒俾人偷電話,下秒即洗機先再講野
唔認同 你就過主,我不屑同你呢啲自我中心既人討論

順手block埋一條傻仔
靠自己用screen time鎖
其實有個方法傳統又簡單
你睇返Google ac 或者任何其他登入運作就知

就係將個device passcode 同apple ID 分返開
apple ID 要reset passphrase 要用以前gen 落嘅recovery code
或者煩到嘔嘅security questions
仲可能加一啲個人資料(如有收集)

個問題在於佢將兩者連結起嚟
將原本難侵入盜取嘅Apple ID 變得輕易

=== ===
而限制長而複雜嘅密碼係可以減低被偷窺嘅機會
亦可以減少用戶使用意欲 從而轉用faceid

Apple 做咁多好嘅設計 安全 同用戶體驗
但仍然放任用戶設置低安全度嘅passcode
我想講就係Apple 自己見到有啲人係有需要用
只係你唔用所以唔認為人地應該用
we7 夠話冇record 係 server
唔俾user 用咋麻
中国,中国香港,中国澳門除外!!!
本人拎唔番,但後門已留番比国家!
睇完條片即刻set screen time passcode
N 年前Apple ID 係可以用安全問題reset。而家越搞越簡單,淨係攞PIN就reset方便/快。同時間有心人知你密碼就可以好快改到你到你密碼。
而家都係跟住條片教學screen time lock account setting 保平安。
同埋入pin 嘅時候遮住入
我覺得要好似中國咁收集晒所有面部,指紋,戶口家族所有資料,到時有咩事就搵到先安全方便希望香港快啲做埋
放心將閃卡交畀雲上貴州
共享雲上貴州
假膠?
你唔知依家係討論緊手機被偷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞