華爾街日報:竊賊一招「永久鎖死」你的 Apple ID 帳號

137 回覆
126 Like 6 Dislike
我意思係3條都唔記得晒 但用email又唔安全
手機比人入左 可以去email攞passcode
*d安全問題*
加個function
比自己set個暗號

問: 床前明月光

Lo...
係呀,佢unlock到電話係暫時改到
所以你要搶email

email都俾佢改埋,就搶sim卡
盡快去電訊商度show身份證出新sim卡
email收SMS驗證
用家問題
都係直接用face id最好 又唔洗煩
咁你每部iphone/ipad/mac book都用唔同嘅Apple ID, 咁個賊就只能鎖你被偷咗嗰部iphone, 唔會一炮殺晒你所有Apple devices

其實Apple只要加多個setup專用嘅passcode, 已可解決開機passcode無敵嘅問題, 例如你可以set passcode去鎖note一樣
佢梗係咁講啦
唔通為咗嗰幾條友同全世界大大聲講
「係啊我地有監控㗎」
咁啊?
我知你講咩
所以而家咪on9
知道裝置密碼就可以乜都改哂
電話收msg 又得,gmail 收驗證又得
其他密碼? 全部save 哂係電話入面
真係好恐怖
真呀
上面有冇咁天真
用家問題
所有電子野都信唔過要backup呢啲常識唔係apple都要架啦
不嬲咩都用死一間公司就會有一鑊熟嘅風險
分散投資幾時都係最安全
佢最屈係可以用iPhone密碼gen個復原密鑰

https://support.apple.com/zh-tw/HT208072
系統有bug咁都係用家問題抵用家死?
idog好撚神奇
重要位加埋bio metric 一齊用囉
咁就知道係owner
呢個世界所有電子野都有bug。出咗事你屌到apple上天花板都攞唔返啲相架啦。
想Spin去邊度
咁就係用家抵死?
你話係就係啦,記住唔好backup呀
答唔到就扯東扯西
用家問題
只可以講 咩機 用咁既方法 都一定Gg 話之你Apple 定華為

樓上D 巴打真係一世唔好用iPhone
iPhone 係好撚煩的
你鐘意睇咩咪睇咩囉,我block咗你啦,唔駛再回我
idog精神勝利法
用顏射解鎖咪無樹囉
Apple product 一律用家問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞