華爾街日報:竊賊一招「永久鎖死」你的 Apple ID 帳號

137 回覆
126 Like 6 Dislike
普通人比唔夠錢姐
「最簡單改密碼」我指普遍日常就咁更改密碼,你自己試下,一樣唔使入

忘記密碼咪用其他嘢verify囉
佢利用忘記密碼,咁唔需要入舊密碼好正常
個問題係唔應該只用開機密碼去 verify
爛片
「最簡單改密碼」我指普遍日常就咁更改密碼,你自己試下,一樣唔使入

忘記密碼咪用其他嘢verify囉,點會係用iPhone密碼任意中出
用咩verify先 otp? email? 手機都解鎖到 開你email/信箱睇你passcode有幾難?
呢個明顯係漏洞,點解Apple重未諗點解決?

利申,用緊iPhone
額外保安問題囉,當然又係嗰種風險:因為極少用唔記得
其實記得以前係有做過
最撚on9係調返轉
如剩係知icloud個密碼
唔知鎖機個密碼係乜都做唔到
講左成幾個月仲未fix

Apple自己咪做咗俾你睇
驗證生日個賊已經停咗係度啦
之後仲有安全問題喎

email你可以用其他裝置改密碼再登出晒,點會無限中出
最起碼都應該要FaceID啦
啱 應該加埋FaceID
黑人?唔睇lu
生日 人名都可以用健康個apps check
好多人有set醫療檔案 (身邊朋友都有set)
再唔係Facebook個d社交apps 個人檔案都有機會搵到?
我係覺得問「中學邊間」「老師叫乜名」「邊間醫院出世」既問題先有機會阻到d賊
不過Apple ID用電話密碼就改到真係好白痴
你諗真d 啦
當人地解lock 左你部電話
乜自然有埋你嘅imessage 同埋gmail
你已經無任何verify 可以再做
唔通要埋身份id 果d 咩
咁搶埋銀包一樣有

除非係安全問題啦,咁就可能擋到
我亦都覺得應該要有,用黎做最後防線
咩年代仲公開facebook資料

安全問題Apple ID一直都有,繼續reset佢會問我第一套戲、父母相識嘅城市,理想工作
Facebook好多人有set自己生日不過hide左啫
user自己先睇到
全部野放一個地方抵你死啦
依家講緊有裝置密碼、復原密鑰可以無限中出,你冇得還手、冇得remote改

gmail你咪用其他裝置改&登出,佢最多咪改到你一日半日
sim卡你搵電訊商show身份證已經搶返啦
真心想請教下
第一套戲、父母相識嘅城市,理想工作

如果真係唔記得左點算 唔比reset password?
答到其中一題就reset到,同埋佢有email reset,係易過答問題
最主要係Apple本身出既安全問題真係太19又入唔到腦
我記得開account d 朋友入曬落電腦個text file到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞