「五月之約」五月天[ 好好好想見到你 ]香港站討論區(3)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
開咁多場演唱會,已經有哂rundown同agenda,有感而發既所剩無幾,年年都係話場到80歲,憨人唱到la la la la就講嘢扮哂感人
Eason 唱足27場好癲
唔鍾意佢都要講,佢真係養好曬把聲,呢樣值得讚

姐撚阿信
咁都細聲聽講尖沙咀都聽到
睇到大家討論得咁肉緊好開心
諗返好似開完大船之後佢地就愈來愈追住要開到幾多幾多場
去幾多幾多個城市嗰啲
公司嗰期 真係懷疑佢地都唱到唔知自己身處咩地方
真係黎返工而唔係享受上台表演
Chur到咁盡 呢幾年休息左一排做返正常人
連最後團火都無埋 嗰三首新歌
但啲台灣盲粉仲要不斷讚 真係以為自己入左另一個時空

14年JRI咁經典 大家都係想佢地簡簡單單
拎住把結他就唱 然後廢up下
唔洗次次都超勁舞台效果又煙花咁
咁五月天係想要行搖滾流行文青路線啊嘛

對比曾經嘅師弟八三夭,半個月前西九落雨開live氣氛都好搖滾同埋夠high,有感人位但唔會係太刻意玩煽情個種
忘詞好冧 咁都唔識
八三夭真係勁正 音樂節咁款 搖滾區仲可以飲啤酒
落大雨但完全唔覺得辛苦
識有個五迷次次都淨係讚佢哋啲特效硬件嘢整到好靚 同佢講覺得佢哋宜家有啲變就嬲咗 勁估唔到呢度咁多人都覺得有問題 睇返以前啲舊po全部一完show都係讚多過彈
已經玩到爛哂有pattern,例如倔強會知道邊度佢係唔唱由歌迷唱,軋車會hey hey hey咁,當聽到憨人代表演唱會就快完

係得白安有唱oaoa有驚喜
開紅館搵唔到咁多錢呀
我都信阿信喉嚨唔得 , 始終唱咗咁多年
之前轉唱腔有傳係為左保護聲帶
原來真係有咪嘴
今日聽某啲歌都覺得穩得好誇張

仲有明明佢講話香港唔係咁細聲嗰陣係沙哂聲
點知下首歌一唱又無乜事咁
又無見佢飲水嗰啲

仲以為阿信真係咁勁
明明印象中記得以前睇佢live係唱得無咁完美
係勁唔掂,勁多死點都算,可以中間突然成個screen睇唔到
覺得中環嗰場坐得唔舒服
應該返唔到紅館 我覺得迪士尼都好啲

我都認同戶外場有戶外場既feel 氣氛係唔一樣
我又唔至於會去核心外圍坐

但如果下一年買到飛
希望買到580看台區
反正都係睇螢幕 至少坐得舒服啲

雖然好多嘢都變左
但如果呢個約定仲可以繼續落去
我諗我下年5月都會encore
我地要利申返絕對唔係踩場,兩隊都係好好

原本只係831假粉識5首就去聽(當日仲要有3首冇唱),但聽完live後就算你唔識首歌但都唔係會話覺得特別悶場,當日又收錄多好幾首歌,好感高咗開始可以入圈
出自 人生有限公司
上次睇jj 果陣 個mon 已經係咁
好多老五迷睇住佢地咁都逐漸脫粉了
最多都係入場for情意結 都無咩好討論
以前佢地真係好珍惜可以表演既機會 觀眾真係feel到的
睇演唱會係真係會有同佢地既bonding

14 15年開始social media開始多講五約
多左人睇 然後戶外場更多人睇
大部份人都係俾舞台效果 現場氣氛咁拉入坑
著重既點都唔同
入入入!!!
當年因為五月天提攜八三夭我先入坑
兩隊都係我心頭肉
只係可能五月天觀眾層更廣更闊 加上佢地年紀開始大
冇辦法再好似以前春浪咁同大家high爆
憨人肯擺喺倔強後面已經要感動了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞