呢度有無素食撚 (2)

242 回覆
10 Like 19 Dislike
新黎食素, 估計比起以前食少左8成肉, 用晒生果同菜代替. 依家先知五辛要戒, 好彩本身都幾樣唔食

睇完what the health更加怕肉
新黎食素, 估計比起以前食少左8成肉, 用晒生果同菜代替. 依家先知五辛要戒, 好彩本身都幾樣唔食

五辛戒唔戒要睇你自己
我係無戒的
除左食生果同菜
瓜豆菇堅果等等樣樣都要食下
有無操肌素食撚
有無操肌素食撚

呢個範疇你要搵程生
見到前面有人話戒甜,好想問下會唔會用代糖
本身個人好鍾意甜野,但食得多糖份/肉既話個人會燥;如果唔係情緒波動好大要暴食既時候我都唔會好想食肉,甚至覺得素更加好食,但糖好難戒

前面見到有人問健身,我有search過下:
蛋白質:要豆谷同食,因為豆類既蛋白質同谷類既蛋白質有唔同既氨基酸,要互相配合先吸收到(好鍾意麵筋炒豆干咁食)
鐵質:深綠色蔬果eg西蘭花,堅果之類
鈣質唔記得

唔會
用椰棗 蜜糖 黑糖 楓糖 龍舌蘭蜜等

蜜糖唔係純素

我以前好鍾意飲蜜糖, 朱古力, 芝士蛋糕, 仲有富豪雪糕
𠵱家咩都唔食得

我以前都會食啲啲
但有時公司推又推唔到
巴打有無依個情況

渣ga
其實識得你耐嗰啲會明嘅

五辛戒唔戒要睇你自己
我係無戒的
除左食生果同菜

淨係識去超級市場買材料 咩都煮一餐 基本上有咩食咩

邊度大包D 無調味既nuts買?

五辛戒唔戒要睇你自己
我係無戒的
除左食生果同菜

淨係識去超級市場買材料 咩都煮一餐 基本上有咩食咩

邊度大包D 無調味既nuts買?

賣雜貨嗰啲有無鹽嚟nuts買
幾大樽16x~17x
有無操肌素食撚

開始做gym2個月到
有無操肌素食撚

開始做gym2個月到

咁巴打你做完gym會食啲咩
有無操肌素食撚

開始做gym2個月到

pea protein溝rice protein 再食舊麥包咁
有無操肌素食撚

開始做gym2個月到

pea protein溝rice protein 再食舊麥包咁

Hemp protein 都可以一試呀巴打!
有無素食鐵板 想食
有無素食鐵板 想食

以前大圓滿素食有
尖沙咀green common依家都有

我琴日去左 我覺得好難食
利申翻 廿年
有無素食鐵板 想食

以前大圓滿素食有

又貴又唔抵食 仲要一般般
有無素食鐵板 想食

以前大圓滿素食有

又貴又唔抵食 仲要一般般

鐵板我未食過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞