呢度有無素食撚 (2)

242 回覆
10 Like 19 Dislike

自己整素泡菜
好簡單
撈飯撈面都得
豐富益生菌對身體好好

泡菜本身唔係素

我無咩食
有五辛
有無巴絲答到

出面買既十隻有十隻都有落魚露蝦膏
五辛算唔算素就睇你自己

魚露都無咩
蒜多
前一兩日去藤x閣食撞到朋友
見到前面有人話戒甜,好想問下會唔會用代糖
本身個人好鍾意甜野,但食得多糖份/肉既話個人會燥;如果唔係情緒波動好大要暴食既時候我都唔會好想食肉,甚至覺得素更加好食,但糖好難戒

前面見到有人問健身,我有search過下:
蛋白質:要豆谷同食,因為豆類既蛋白質同谷類既蛋白質有唔同既氨基酸,要互相配合先吸收到(好鍾意麵筋炒豆干咁食)
鐵質:深綠色蔬果eg西蘭花,堅果之類
鈣質唔記得
本身個人好鍾意甜野,但食得多糖份/肉既話個人會燥;如果唔係情緒波動好大要暴食既時候我都唔會好想食肉,甚至覺得素更加好食,但糖好難戒

蛋白質:要豆谷同食,因為豆類既蛋白質同谷類既蛋白質有唔同既氨基酸,要互相配合先吸收到(好鍾意麵筋炒豆干咁食)
鈣質唔記得

鈣質唔記得

鈣質唔記得

鈣質唔記得

鈣質唔記得
屌原來post左咁多次
app話我冇post到 我連撳左好多下
想問點解五辛個啲唔算素嘅

轉自維基
葷菜指五種帶辛味的蔬菜:大蒜、蔥、薤(藠頭、小蒜)、韭菜、興渠(中藥稱「阿魏」),合稱五葷或五辛。現代被擴大解釋為任何一種含有大蒜素的蔥科植物。原是印度婆羅門的飲食禁忌,大乘佛教與道教也主張建議不要食用。主要的理由是認為食用這些含有大蒜素的蔬菜可能會使人產生性慾,帶來憤怒的情緒,又會召來邪惡的鬼神,因此主張不要食用。

我會照食

轉自維基
葷菜指五種帶辛味的蔬菜:大蒜、蔥、薤(藠頭、小蒜)、韭菜、興渠(中藥稱「阿魏」),合稱五葷或五辛。現代被擴大解釋為任何一種含有大蒜素的蔥科植物。原是印度婆羅門的飲食禁忌,大乘佛教與道教也主張建議不要食用。主要的理由是認為食用這些含有大蒜素的蔬菜可能會使人產生性慾,帶來憤怒的情緒,又會召來邪惡的鬼神,因此主張不要食用。

我會照食

明白哂 我仲未戒到海鮮 軟糖 同奶蛋
前一兩日去藤x閣食撞到朋友

巴打想識你

鈣質唔記得

唔會
用椰棗 蜜糖 黑糖 楓糖 龍舌蘭蜜等

蜜糖唔係純素

我以前好鍾意飲蜜糖, 朱古力, 芝士蛋糕, 仲有富豪雪糕
𠵱家咩都唔食得
老母8年齋
鍾意食cwb 六和
北角 聰嫂
同埋lunch 既日式火鍋走肉
老母8年齋
鍾意食cwb 六和
北角 聰嫂

做個孝順仔
同阿媽食多啲
老母8年齋
鍾意食cwb 六和
北角 聰嫂

做個孝順仔
同阿媽食多啲

屋企食就一定冇肉
不過炒介蘭同菜苖 我都好鐘意食
反而出街食佢就我多
不過同佢2個人食好難諗食咩
多數食西餐整個齋pizza
再要個粉仔我食晒啲肉

Btw 我都係住TKW
老母8年齋
鍾意食cwb 六和
北角 聰嫂

做個孝順仔
同阿媽食多啲

屋企食就一定冇肉
不過炒介蘭同菜苖 我都好鐘意食
反而出街食佢就我多
不過同佢2個人食好難諗食咩
多數食西餐整個齋pizza
再要個粉仔我食晒啲肉

Btw 我都係住TKW

我係喺tkw返工姐
唯一嗰間野就執啦, 呢排落多啲去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞