高普成就超越咗雲加未?

280 回覆
535 Like 133 Dislike
唔講邊個勁啲,始終年代唔同無得直接比較

雲加

教過4隊波,分別係:
1984–1987 南錫
1987–1994 摩納哥
1995–1996 名古屋八鯨
1996–2018 阿仙奴

一開波教南錫,第二年就差啲降班,第三年直頭降埋班,但係摩納哥好想要佢,未完季嗰時話想請佢但係南錫唔俾雲加走
去到摩納哥第一年就攞法甲,之後幾季都係第2或者第3,92年打到去盃賽冠軍盃決賽但係輸咗,94年歐聯4強止步,拜仁想請佢但係摩納哥唔俾雲加走,之後嗰季教到去降班區俾人炒咗
喺名古屋八鯨教咗唔夠兩季,第一季由上年第11變第3,同幫八鯨首次攞到天皇盃,第二季季中就俾阿仙奴請走咗,臨走前聯賽排第6
喺阿仙奴頭8季攞咗3季英超,但係嗰時基本上都係曼聯同阿仙奴鬥,去到Big4年代之後就無再嬴過英超,06年差最尾14分鐘就嬴到歐聯

總共嬴過:
1次法甲
1次法國盃
1次天皇盃
3次英超,1次英超金盃
7次英格蘭足總盃

高普

教過3隊波,分別係:
2001–2008 緬恩斯
2008–2015 多蒙特
2015– 利物浦

本來踢緊德乙嘅緬恩斯,季中俾人叫去教埋波,第一年掹車邊唔使降班,之後兩年都差少少升唔到班,第四年終於升到上去,但係留咗三年就落返去德乙,高普留多季但係升唔返上去所以季尾辭職
喺多仔打破拜仁壟斷攞咗兩次德甲,13年歐聯決賽輸咗俾拜仁,最尾嗰季教到德甲榜尾所以季中辭職,點知一辭職多仔啲成績就彈返上去
喺利記攞咗一次英超,二次差曼城1分,歐聯入咗3次決賽但係2次輸咗俾皇馬

總共嬴過:
2次德甲
1次德國盃
1次英超
1次歐聯
1次英格蘭聯賽盃,1次足總盃

兩位都將唔係班霸嘅球隊教到可以爭冠,但係又未去到費sir、光頭佬咁可以壟斷聯賽
數量上雲加攞嘅盃多啲,但係高普有歐聯

雲加
高普
不敗,靠自己經營起新球場都可以攞住幼齒N年連續入歐聯,改變英格蘭足球風格

遺憾係最尾敗走 + 無歐洲冠軍

影響力肯定係哥狗,廢蛇level
喺英格蘭可能唔及雲加
但係高普都帶隊差啲破產嘅多仔攞德甲,宜家長年都係德甲第二
戰術方面算係帶起咗Gegenpressing,連光頭佬都由巴塞嘅Tiki-taka變咗曼城嘅逼搶
怨婦方面贏左九條街
唔好玩啦 雲加係英超個影響力大過高普好多
高普應該係同雲尼亞里比
雲爺爺唔係剩係計成績
係對成個英超發展都有影響
https://youtu.be/KBhRG2j8HIY
見到呢一幕,兩個人越睇越似

一隻全世界得一隻 一隻就好多人都攞過
前者哥狗同費蛇都冇 後者就
無可否認雲加對英超影響好大
但雲加歐聯都冇
點撚樣同呢兩個比
近代top tier得摩佬 安76 費 哥狗
高普就睇你點睇
但唔到高普都唔會到雲加
如果講成就, 大家可能都差唔多, 但講地位 影響力, 無論係英超定世界球壇, 高普幫爺爺挽鞋都未夠班
雲加好似無試過半季包尾
同埋跌watt幅度高普可以大好多

雲加係爭個歐聯姐
雲爺爺係 20m profit
應該未
始終雲加影響力係持續好多年都一直緊
高普係好勁但未去到咁犀利
但以現今年代計高普仍然係頭一批教頭
當然啦光頭佬更加屈機
高普咁多年先贏得一次英超好心就收返埋
雲加更似manager
唔係coach
雲加有冇能力同曼城2季鬥到差一分
高普入咗名人堂先再講
兩個都係喺同一隊教到尾就會成績差然後走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞