密碼學/加密貨幣原理

467 回覆
844 Like 6 Dislike
Sha 係單向 rsa 係雙向,驟眼睇落好似sha secure 啲,但其實係咪用法唔同無得咁比?

Rsa is asymmetric encryption and SHA is hash function.
兩樣唔同用法

yes, 仲有symmetric (DES, 3DES, AES) 同aymmetric algorithm (RSA, elliptic curve) 嚟做 encryption. PKI 就加埋digitial signature, hashing, 同 encryption

Yup
Generally,Two encryption methods are working tougher,
Hash function is used to generate message digit only....
Strong post leave name
上個sem科讀 security 同 crypto 既就係樓主講既野
名已留
高質post 留名
明D唔明D

用多少少現實比喻就好

好似生日個個咁, 睇完就易明D
高質
高質post留名
真係好有心機,睇第二次先明,btw想問SHA256出黎既code 基於咩原則去編製?隨機

你係咪真係明
隨機gen個output出黎
點做到same input same ouput呀
成條function係點計output出黎wiki有講
請教一下
小弟以前睇過 Tom Scott (Computerphile) 講過Hash algorithm會因為電腦越黎越快而慢慢失效
隨住電腦運算速度越黎越快,SHA-2終有一日會被破解,而呢個時間好有可能早過2100年(掘唔到bitcoin之前),到時會唔會對bitcoin有影響?

另外想問Bitcoin本身一但唔見咗(例如整唔見實體錢包USB之類)就好似冇方法補充,bitcoin數量長期黎講只會有減無增,咁現時有冇第二啲cryptocurrency可以解決呢個問題?

bitcoin掘新coin係靠搵 partial collision (用brute force 逐個試)
如果只係運算能力提高, 即brute force更快, 咁會自動提高難度
e.g.由搵頭5個位係0, 變搵頭10個位係0
而個難度係根據上一個partial collision幾快比人搵到而調節, 所以掘coin既人升得愈快, 或者電腦運算速度升得愈快, 個難度就升得愈快
如果講到破解, 就要視乎破解法幾有效, 不過一般唔會即時影響安全性
然後正常會有update轉用新既hash algorithm, 確保新transaction係安全
舊record點處理就視情況而訂

bitcoin現時設左上限, 將來有需要既話取消都唔奇
同埋唔係所有cryptocurrency都有設上限
諗起以前有個program
你畀個exe file佢
佢即刻output一個MD5相同但係其他hash唔同嘅畀你
而且output出嚟嘅exe可以正常運作

改完個exe仍然用得呢啲識PE結構同ASM已經輕易做到
但係要同時滿足埋MD5碰撞真係
明明係難到傻左既理論 我呢啲半途出家既it狗都睇得明 樓主表達能力好勁
係兩部電腦都未有connect過既情況下
點樣將RSA public key通知對面?
睇巴打先記得我大學讀過Cryptography

得中學讀理科 仲要al炒晒
居然睇得明
留名等ch2
Sha 係單向 rsa 係雙向,驟眼睇落好似sha secure 啲,但其實係咪用法唔同無得咁比?

Rsa is asymmetric encryption and SHA is hash function.
兩樣唔同用法

yes, 仲有symmetric (DES, 3DES, AES) 同aymmetric algorithm (RSA, elliptic curve) 嚟做 encryption. PKI 就加埋digitial signature, hashing, 同 encryption

Yup
Generally,Two encryption methods are working tougher,
Hash function is used to generate message digit only....

兩樣野真係好唔同呀
hash function 係你無辦法由演算結果砌返原文出黎。例如而家絕大部份system 都會hash 左user 既密碼儲係database,一來唔可以砌返轉頭保障到user ,二來係user 自己會知密碼係咩,所以打岩密碼就一定可以砌返個正確既hash 去做認證
而rsa 係encryption ,你係可以由加密左既野用正確既key 去砌返原本舊野出黎。例如winzip 加左密碼,你入密碼先可以睇返原檔咁

兩樣唔同用法

Yup

兩樣野真係好唔同呀
hash function 係你無辦法由演算結果砌返原文出黎。例如而家絕大部份system 都會hash 左user 既密碼儲係database,一來唔可以砌返轉頭保障到user ,二來係user 自己會知密碼係咩,所以打岩密碼就一定可以砌返個正確既hash 去做認證
而rsa 係encryption ,你係可以由加密左既野用正確既key 去砌返原本舊野出黎。例如winzip 加左密碼,你入密碼先可以睇返原檔咁

簡單黎講
given 你有麵粉
encryption 就係
放麵粉入保險箱, 拎返出黎都係粉

hash係焗爐
麵粉變左麵包 返唔到轉頭

兩樣唔同用法

Yup

兩樣野真係好唔同呀

簡單黎講
given 你有麵粉

hash係焗爐

呢個例子

加密(可解密):
encrypt(ABC) => BCD
decrypt(BCD) => ABC

Hashing(只可以做認證, 同埋會有碰撞):
Hash(ABC) => (1+2+3) => 6
Hash(ABCDE) => (1+2+3+4+5) => 15
Hash(EEE) => (5+5+5) => 15
唔怪之得有時d 密碼要at least 6個字
係防止太短容易比人硬解

至於點解要又大階又細階, 又要符號?

兩樣唔同用法

Yup

兩樣野真係好唔同呀

簡單黎講
given 你有麵粉

hash係焗爐

呢個例子

加密(可解密):
encrypt(ABC) => BCD
decrypt(BCD) => ABC

Hashing(只可以做認證, 同埋會有碰撞):
Hash(ABC) => (1+2+3) => 6
Hash(ABCDE) => (1+2+3+4+5) => 15
Hash(EEE) => (5+5+5) => 15

無生活化例子 行外人唔會明你做緊咩
一堆數列 對你黎講好易 文科果班唔知你做緊咩
我以上個例子有咩唔岩?
多謝巴打詳細講解
係防止太短容易比人硬解

一樣原理姐
a-z 26個
A-Z 又多26個
符號又幾個

個combination 就差好遠
巴打睇緊邊本書? 我都想買返本睇下

bitcoin and cryptocurrency technology

mastering bitcoin

第一本, 我見有免費既Draft 版本(PDF)可以download 黎睇
仲有埋lecture
係防止太短容易比人硬解

一樣原理姐
a-z 26個
A-Z 又多26個
符號又幾個

個combination 就差好遠

6個數字就10^6 組合
大細階英文+數字就有(10+26+26)^6組合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞