密碼學/加密貨幣原理

467 回覆
844 Like 6 Dislike
用一個簡單既例子(Birthday Problem): 你有無可能起你既facebook friend list入面搵到兩個人係同一日出世?一定有可能。
一年最多得365日(唔計潤年),假設你有365個朋友,可能真係咁「橋」你366個朋友都係唔同日子出世。
但係如果你有366個朋友,咁就肯肯定,至少有其中兩個人既生日日期一樣。

應該係365
請教一下
小弟以前睇過 Tom Scott (Computerphile) 講過Hash algorithm會因為電腦越黎越快而慢慢失效
隨住電腦運算速度越黎越快,SHA-2終有一日會被破解,而呢個時間好有可能早過2100年(掘唔到bitcoin之前),到時會唔會對bitcoin有影響?

另外想問Bitcoin本身一但唔見咗(例如整唔見實體錢包USB之類)就好似冇方法補充,bitcoin數量長期黎講只會有減無增,咁現時有冇第二啲cryptocurrency可以解決呢個問題?
算講得幾清楚

起碼一個有數理背景既人都應該睇得明

但想知hash function係公開既?

如果係公開既話, 係咩原因令佢咁難reverse搵番input?

係公開既
你上wiki都搵得到條式

點解咁難...
我唔係好識解SHA256點解咁難,不過都試下㗕啦
bitwise operation reverse可以有好多個結果
例如我話A同B都係1-bit
A or B = 1, 咁A同B=?
呢度已經有三個possibilities
照道理只要我sub番落條式度試下就得

但係SHA256入面有十九幾萬個steps
其中一D steps例如bit shift係會造成information loss
例如00010111 left shift 變成00101110, 最左果個bit既你係估唔番
每一round都會做同樣既bitwise operation
每一round都少左D information
所以行左64 rounds之後已經無曬原本既information

所以而家學術界研究破解方法既時候
係嘗試破解低round數既SHA256先
例如而家已經有人搵到28 round SHA256 快過brute-force而且現實上可行既破解方法

用bitwise operation黎解釋可能有D難明
下面呢個例子同SHA256無乜關係,但係同好多其他cryptographic function (例如RSA public key cryptography)有關,就係integer factorization
比一個數你
3571082522473766674484304975778527401895200115726120795842576355509746402614775567 (10進制)
要你做factorization
簡單到連小學生都識做既數 偏偏就係最難解決

答案係
170,141,183,460,469,231,731,687,303,715,884,105,727

20,988,936,657,440,586,486,151,264,256,610,222,593,863,921
兩個都係超級大既質數

但係如果掉番轉,我比兩個好大既質數你,要你乘出黎
好快就做完

呢類semiprime factorization係數學界入面都未搵到有咩快方法做得到
注意:係未搵到有咩快方法
by nature呢D數學問題就係咁難解決
btw 數學家都未証明到快方法唔存在,所以各位爸打都可以研究下
用一個簡單既例子(Birthday Problem): 你有無可能起你既facebook friend list入面搵到兩個人係同一日出世?一定有可能。
一年最多得365日(唔計潤年),假設你有365個朋友,可能真係咁「橋」你366個朋友都係唔同日子出世。
但係如果你有366個朋友,咁就肯肯定,至少有其中兩個人既生日日期一樣。

應該係365

你考慮埋2月29﹐其實要有367個fd先一定有相同日子

應該係365

多謝爸打指正
留名
etheruem由0開始去到smart contract應該點做?

網上D教學唔work
collision resistance:好難好難好難搵到x1, x2 such that SHA256(x1) = SHA256(x2)

呢度可唔可以再解釋下

sin(pi/2) = sin (5pi/2) = 1
呢個就係sin function collision
pi/2 同5pi/2係唔同既數,但係sin出黎都係1

但係放入SHA256既case度,你搵唔搵到兩個唔同既input, 擺入SHA256之後
出黎個input係一樣?
巴打睇緊邊本書? 我都想買返本睇下

bitcoin and cryptocurrency technology
mastering bitcoin
巴打本書多唔多math同theory? 可唔可以比個書名我

bitcoin and cryptocurrency technology

Thanks
巴打講得好好啊!! 我都一直想學呢類野但一直搵唔到咩入門source去學, 前兩日去書展買左兩本bitcoin原理準備睇, 見到你呢個post真係係理解上輕鬆好多, 希望你keep住出

Thanks

留名daniel巴打破解到SHA256
正皮留名
請教一下
小弟以前睇過 Tom Scott (Computerphile) 講過Hash algorithm會因為電腦越黎越快而慢慢失效
隨住電腦運算速度越黎越快,SHA-2終有一日會被破解,而呢個時間好有可能早過2100年(掘唔到bitcoin之前),到時會唔會對bitcoin有影響?

另外想問Bitcoin本身一但唔見咗(例如整唔見實體錢包USB之類)就好似冇方法補充,bitcoin數量長期黎講只會有減無增,咁現時有冇第二啲cryptocurrency可以解決呢個問題?

第一個問題
(我估)hardfork而家條blockchain
switch 去另一種cryptographic hash function, 例如SHA512

第二個問題

第三個問題
ethereum已經係inflationary 啦
支持
高質post留名
識少少數理 有掂過cyber security 仲睇得明啲hash function
大學讀過 但已經唔記得係咩course
etheruem由0開始去到smart contract應該點做?

網上D教學唔work

跳班請另外開post
大學讀過 但已經唔記得係咩course

應該係network and computer security , 或者applied cryptography果類course

Thanks

如果想學埋數學,就唔係睇cryptocurrency既書啦
要睇Forouzan既Cryptography and Network Security
巴打講得好好啊!! 我都一直想學呢類野但一直搵唔到咩入門source去學, 前兩日去書展買左兩本bitcoin原理準備睇, 見到你呢個post真係係理解上輕鬆好多, 希望你keep住出

多謝
爸打既支持係出post既原動力

網上D教學唔work

跳班請另外開post

我都唔識寫smart contract, 幫唔到你啦

Thanks

如果想學埋數學,就唔係睇cryptocurrency既書啦
要睇Forouzan既Cryptography and Network Security

你介紹多啲數既書比佢, 佢數學佬黎
搭單問下有冇咩white paper 會講多啲blockchain applications

btw支持巴打繼續講
我對blockchain 係non fintech 既usage有興趣多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞