密碼學/加密貨幣原理

467 回覆
844 Like 6 Dislike
我聽講quantum computer已經可以crack rsa,咁SHA呢?

encryption 同 hash 都唔係同一樣野

兩個的確唔係同一個concept

rsa based on factorisation problem, while SHA face the Challenge of finding its inverse function

However, if quantum computer has enough computational power then brute forcing might solve the problem.
Having said that, one can always find another hash function which require N quantum computer hours making using brute force with Quran computers difficult, essentially leveraging the non-linear property of solving a given problem (P vs NP problems)

我就係想講依樣野
巴打睇緊邊本書? 我都想買返本睇下

bitcoin and cryptocurrency technology
mastering bitcoin

Thanks

如果想學埋數學,就唔係睇cryptocurrency既書啦
要睇Forouzan既Cryptography and Network Security

我想睇背後啲原理 Forouzan嗰本係咪多啲講crypto?

巴打加油
留名學野
留名
一直想學下關於bitcoin嘅野
巴打講得好清晰 暫時都睇得明
咁要符合咩條件先可以叫做cryptographic hash function呢?

0. 要好快就計得到
當然唔係講緊人肉可以好快計到,而係電腦可以好快計到
一部家用電腦閒閒得一秒鐘可以計到2000萬次SHA256
如果用埋GPU行parallel processing仲可以一秒幾億次

1. 你估我唔到(hiding / pre-image resistance)

你比個hash function output我,我係無好快既方法估到你個input係乜。
換句話講呢個係1-way function. 所有有inverse既function 都唔係1-way function
例如sin, cos, tan就唔係1-way, 因為有時機都唔洗禁就知input係咩
sin(x) = 1
=> x = pi/2

如果果個係cryptographic hash function
SHA256(x)=7d1a54127b222502f5b79b5fb0803061152a44f92b37e23c6527baf665d4da9a
咁x=咩呢???
如果我唔開估既話,你係好難好難好難搵得到個x係"abcdefg"
因為SHA256既inverse function係無closed form, 甚至連approximation既close form都無
如果真係要估,唯一方法就即係暴力破解,由0開始逐個逐個慢慢試。

2. 防撞(collision resistance)
就算好似連登仔咁高智商,都搵唔到兩個唔同input,經過hash function計算後得出同一個output
留意我係話「連登仔都搵唔到」,唔係話呢D inputs唔存在。
事實上呢D inputs一定存在。

用一個簡單既例子(Birthday Problem): 你有無可能起你既facebook friend list入面搵到兩個人係同一日出世?一定有可能。
一年最多得365日(唔計潤年),假設你有365個朋友,可能真係咁「橋」你366個朋友都係唔同日子出世。
但係如果你有366個朋友,咁就肯肯定,至少有其中兩個人既生日日期一樣。

同樣道理
SHA256既output係256bits, 即係話佢既可能既output數只有2^256個。
(每個bit只可以係1或者0 兩個可能性, 有256個位,所以係2^256)
只要你有恆心試下2^256+1咁多個input, 就肯定搵到其中兩個inputs會得出同一個output

因為好重要,所以要重覆多一次:導致SHA256 output一樣既inputs一定存在,問題係搵唔搵得到/有無快既方法搵得到。
SHA256面世到而家都未有人搵到唔同input但係一樣output既case
因為output數量實在太多
2^256大約等於10^77, 而呢個世界上見得到既atom數都只不過係10^80

你想挑戰一下既話,可以去http://passwordsgenerator.net/sha256-hash-generator/
試下入唔同既string,睇下SHA256既output
如果你真係咁犀利搵到兩條唔同string ,得出黎既SHA256 output係一樣,請通知一聲,呢個發現夠你揚名立萬

呢段有d問題
一鍵加入我的最愛
強帖留名

巴打加油
睇得好開心
lm
讀cs嗰陣做高個present係介紹下bitcoin所以睇過下樓主解釋得好好

老豆有日睇報紙見到bitcoin問我乜嚟
都唔知點解釋好
lm
睇完都唔明,留低個正皮上一頁算
3 blue 1 brown 有條片講cryptocurrency 幾易明
lm
留名學野
皮已正
btw有無睇過呢兩段片?
同樣正到出汁

Ever wonder how Bitcoin (and other cryptocurrencies) actually work?
https://www.youtube.com/watch?v=bBC-nXj3Ng4

How secure is 256 bit security?
https://www.youtube.com/watch?v=S9JGmA5_unY

睇過第一條 同樣地深入淺出

不過樓主解釋多啲,幫助多好多

睇左第一條,唔係太明
即係話挖bitcon=鬥快計個Transaction 出黎就有獎金?
個Transaction其實係bitcon 同真實貨幣嘅交易數據?
篤錯左負評
高汁留名聽日追埋d comment
留名
巴打加油!
我早幾年都做過啲簡單 Block chain research. 真係認真去了解就會發現BitCoin/BlockChain係比想像中復雜 。支持樓主!
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞