[四月新番] Dr.STONE 新石紀 第3期 "NEW WORLD"

783 回覆
42 Like 8 Dislike

左邊成隻漢堡包咁
銀狼
動畫終於做到呢一度,之前漫畫做到呢度我就已經諗起,忍咗好耐終於可以講其實當年第一季ed 嘅頭三句歌詞,已經揭示咗佢哋會上月球

我覺得最勁嘅係,第一季上映嗰陣,甚至係連漫畫都未做到呢一度,理論上連動畫製作者都唔應該知道會同月球有關,即係話作者已經一早諗好呢一幕,然後再同ed嘅製作者夾埋,去埋呢個伏筆

Maybe I don’t know what to do

Hurry up, my mind is on the moon

Flying up to where the wind blew
好撚好睇!
我都最鍾意呢首ED
https://youtu.be/aATPWZ-FpJ8

《LIFE》歌詞:

Maybe I don't know what to do
Hurry up, my mind is on the moon
Flying up to where the wind blew

化學試驗內用公式轉換
喚熱情雙手滿溢
漫無目的咁徘徊喺This World
你努力 獨一 可媲美光通透pure
錆色銹刀嘅質料刺不穿啊
I am burning like a fire gone wild
愛神箭矢放出中心片刻間
勢能引導走 雜音
靜四周氣氛
Everything was different from that moment on
If I don’t try,
I’ll never know.

何解、
花朵開
香粉飛繽放?

迴響

音帶
聽您聲線!

Tell me why?
一下子我向天嗌
But you are now no longer here,
that's right?

由當天 我每日深思 確明定嘅LIFE
說似美夢縹緲,
發覺去作空想也不緊要
從今日拯救修補世紀裏遍布的裂痕!

https://youtu.be/HA671P2DGUM

同埋話說今集標題 “First Dream” 都有呼應返第一季Ed 2可能因為千空細個嘅夢想就係整火箭上月球
冰月去左邊
做左condom?
我都諗緊....係咪執番條屍留番下次又緊急救援
慘 幫人打完勁人 唔解
仲有2集結局,順便Po埋今季ED完整版歌詞:
https://youtu.be/FYEADME-S9k?si=5RrDpyXHiD37xIm1

《Where do we go?》

Sometimes I wonder again and again ~
Sometimes I wander again and again ~

跨過了千秋百載
接棒到每一位的手中
以知識去堅持

方向裏失蹤了嗎
冇指針天昏眼花
往東往西遠走

方法已找到答解
見到當中的發展
要透過推敲去改良

思考 腦海暴風! (Brainstorm)
要再苦思冥想
苦 思 冥 想

嘗試及錯誤 (Trial and Error)
磨鍊內努力
流淚亦歡笑
探勘
光輝
之處!

Where do we go?
終將 會 到達
在各方位
標 記
的 線路
不管 發掘哪地
失 去 愛

已別無意義

Will I see you again?
在未來錯亂道上
願 能 再
遇 見!

基因 有否善惡?
孕育在每個人之初始的出生
愛卻沒薪火相傳

今我 覺得某天
也應 放低 足跡
也不知 道 點解

冇意義嘅工作中
有可取之處相信它
也有意義執行

相反 勢力一於接觸
那興奮點起似火
我將要
披荊
斬棘

Sometimes I wonder again and again

Can’t get no answer until the very end

But sometimes I wonder again and again

今天 要 確認
石化光線
真 相
的 旅途

釋放 化學作用
仿 似 愛

勿酌情意義

點樣 拚命 建~造
像倒數般火箭
的進步

不滿 現狀
聽 取
欲 望
探究好奇奧妙

在月球背面著陸
When I see you again
距 離 及
時 間!

https://youtu.be/AxM8P-B0-TQ?si=u6ri_f16UHJT1W9I

《隨心中的愛好》

木船漸漸已開駛
現回望亦覺可笑
用慢悠悠嘅速率
向前路裏去推進

破釜抽薪意志
沉舟不需怯怕
地圖冇航線
還是卻可
在最終
能達到
人相信
避風海港~
將心靈暫託~
如果要 齊出發
旅程~愉快! 去啦!
乘風去~隨音波 聲來定向!
任意 讓我施展啦~~~(獅子乸)
隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

前方不知可否通暢
順利進行
問誰能夠預計?

如今珍惜雙雙擁抱
和我再約過
便能遇見嗎?

不管升降 更加奔放
毋須唬怕 直腸直肚

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

航海不須知指引
正道內難明白路去向

何方天空之終結
世界嘅盡頭在哪處?

彈丸之地
藍色星宿
人生旅途嘅遊客

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

無需關顧我
隨欲望及愛好!

遠遠便能夠睇見
客船內華麗奢侈
照耀燦爛嘅光線
令人仰慕以及嚮往

感激謝互助
願同心去划艇
但何處 奇怪
像察覺到
壞氣氛
曾犯錯
我心中
誠懇聲音~
它如是說~
向低聲耳語
模仿一方~
前進! 進攻!
藏黑暗~來偵測 距離定向!
信靠 某天皆可歸家~~~
隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

前方不知可否通暢
順利進行
問誰能夠預計?

如今珍惜雙雙擁抱
和我再約過
便能遇見嗎?

不管升降 更加奔放
毋須唬怕 直腸直肚

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

航海不須知指引
正道內難明白路去向

何方天空之終結
世界嘅盡頭在哪處?

彈丸之地
藍色星宿
人生旅途嘅遊客

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

無需關顧我
隨欲望及愛好!

If you believe in yourself then
Follow me to the end ~
你自便或隨意 suit yourself!
No matter where I go!!!

If you believe in yourself then
Follow me to the end ~
你自便或隨意 suit yourself!
No matter where I go!!!

隨心中的愛好~
隨心中的愛好~
隨心中的愛好~
隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!!!

(Hey!)

前方不知可否通暢
順利進行
問誰能夠預計?

如今珍惜雙雙擁抱
和我再約過
便能遇見嗎?

不管升降 更加奔放
毋須唬怕 直腸直肚

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

航海不須知指引
正道內難明白路去向

何方天空之終結
世界嘅盡頭在哪處?

彈丸之地
藍色星宿
人生旅途嘅遊客

隨心中的愛好!
隨欲望及愛好!

無需關顧我
隨欲望及愛好!

(Hey!)

今集加咗動畫原創
加得幾好
之前睇咗頭兩季
想問吓Viu 係咪會買來配音?
配咗幾季應該會繼續有,只係驚佢漏咗集都關事嘅龍水特別篇
睇吓下個禮拜播埋最後一集之後Viu Facebook 會唔會有公告
我覺得viu 配得幾好
呢一季忍住唔睇日文 等配音
加咗d咩
今集睇到眼濕濕
冇記錯起電波塔同煙花本身都係冇?
呢兩part都加得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞