[四月新番] Dr.STONE 新石紀 第3期 "NEW WORLD"

783 回覆
42 Like 8 Dislike
基因問題
唔係講笑, 頭先條女18歲, 身材好fit
話每日用頭托30KG柴, 行唔知幾遠
夠晒運動量
我唔記得咗點解百夜個墓同張唱片會喺石神村明明佢哋應該喺寶島
因為祖先留低嘅遺願就係將百夜個墓(水泥石碑包住張唱片) 帶去日本大陸本土,而石神村就係由成功到達嘅後代分支所建成
一黎就團滅唔知今季果個冰月會唔會出場
佢地應該無石化?
係船上喎 石化咗啦肯定
追完第一季 估唔到佢哎呀老豆咁巴閉太空人黎 btw佢有冇食到個女歌手
留聲機真係好震撼interstellar咁跨越時空傳話
但佢team人唔係好稱職成班菁英都無留低多d文明紀錄 得老豆作d故仔流傳到落去 雖然好似降落得幾年就死晒…
仲有司帝國班人其實信念好弱 雖然我知呢套唔係講咩人性博弈個啲 但條友係想搞共產革命 資源再分配 結果佢班友只會變返第一代嘅掌權老人階層
仲要反科學 係個食不果腹衣不蔽體嘅石器時代社會 連傷風感冒都可能死 真係班人想要嘅理想社會咩
講真千空隨便掟幾樣方便到生活嘅現代產物出黎應該就策反到九成人
但個墓唔係無限供應架喎,之前唔係講緊每代都派人試係咁啱試到石神村建立者先成功翻本土?又會咁啱拎住唯一一塊墓?

再者應該無通信手段同無人島溝通有人成功到本土,應該會再不斷派人翻本土

根本係bug黎
無解釋到但應該係有計劃地移居本土既
因為石神村仲繼續有巫女傳承百物語
但無人島就無,淨係睇名就知啦
石神村d人有礦石名,無人島居民無
可能當年佢地計劃咗一次大規模移居
巫女同跟隨者帶住百夜既墓碑同口傳既知識
死好命地過到黎本土,咁石神村有個弊病
就係佢地文化傳承靠口傳,並無文字記載百物語以外既知識,其實過多幾代人,無人島同石神村因地理問題無再聯絡,再加文化無記載就慢慢唔記得對方就再演變成唔同文明

其實幾萬年前人類大遷徙都有類似情況啦
d古人行亞洲大陸經冰川到美州,之後冰河時期完咗,留響亞洲既古人無再連繫去咗美州既古人,之後雙方都發展出唔同文明 就係演變做蒙古人,愛斯基摩人同印地安人
想問呢套嘢好唔好睇
利申 physics major
好好睇
有冇人覺得大山婆好色

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞