STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 16

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
BB真係少一個人就覺得搞到好唔平衡咁
都解釋到Sidious點解奪權成功
某啲星球受剝削,想獨立,Republic 唔比,派 Jedi 鎮壓
見有仗打好似危危乎,投晒票讚成議長有絕對權力
Empire 嘅組成唔係完全憑空變出來
好多係 Republic 已經做緊官嘅,順利接任到 Empire
呢啲背後因由正傳唔會探討
由呢啲 Side Story 一步步揭發都幾好睇
其實STAR WARS有無reboot過
對STAR WARS算無認識由0開始應該點睇法最好?
淨係睇過電影版7~9
會唔會睇動畫定淨係想睇真人?
咁至少佢仲在生
如果下季有Cody 加 Rex 救人就正
我有join D+
動畫定真人無乜所謂
好睇就得
但頂唔順1~6果d咁舊既畫面
所以想知下老鼠收購左之後有無將佢reboot過
可以係現代畫面去由0認識STAR WARS
雖然456畫面舊但個人覺得係最好睇
講真接受到舊畫面睇4-6 先之後再番睇1-3 好玩D
見唔少人都問整合一下 下次擺po頭

入坑應該睇邊套先?

唔同順序咁睇會有唔同嘅觀感 好睇個人
冇一個絕對嘅次序

但建議睇skywalker saga(電影 1-6)先睇外傳
會容易啲理解個世界觀
(7-9垃圾 好得閒先睇)

不過你係比Baby Yoda吸引
所以想睇Mandalorian先都ok

頭兩季比較單元劇 會易入口啲
太空西部牛仔 每集去唔同星球冒險嘅感覺
冇睇其他都尚可理解到
(有睇卡通 clown war 同rebels有關Mandalore嘅集數會知多啲backstory同會更加容易理解第三季)

Rouge one 比較特別
佢發生係第4集幾分鐘之前
唔同次序都唔同感受

下面係幾個推薦嘅電影次序

1. 上映順序
個人覺得最容易理解
跟返次序可以跟主角慢慢去解個世界觀
但可能會有人覺得456太舊未必鍾意
個人覺得456世一

2A. 時間線(淨係電影)
順次序去睇個故事
不過有唔少人覺得123講政治少悶
同埋啲特效未必咁出色
以入坑嚟講可能會有啲趕客

2B. 時間線
如果你唔介意一嚟就追埋動畫 電視劇咁去睇
可以參考返po頭正史時間線

3. Ernst Rister Oder
有唔少人鍾意咁睇 故事叙述感會強啲
一開始跟主角去了解個世界觀
將前傳變到好似flashbacks 咁
再用第6集做結尾

睇完晒skywalker saga應該睇咩?
其實都冇咩特定順序
睇你對邊套有興趣啲
可以參考返po頭時間線去揀
已正皮
Sw真係有種吸引力
之前追魔戒三部曲 都用成半個月先睇完
依架就算係789兩日都已經睇完
有冇啲咩建議可以寫得好啲
每個人口味唔同 其實都唔太知點樣可以整合
你寫得好完善

我就係456 123然後跟時間線睇
Lm
睇完789 都仲有興趣睇落去
4-6 劇情先最好睇,以未接觸過SW既人黎講
呢個系列唔係Marvel
yes
劇情同人設都好正
我會建議跟時間線睇 慢慢由0了解sw所有野
雖然好多都可以當獨立故事睇

當時我第一次接觸sw係Mandalorian先
但對sw世界既背景0了解 睇左2集放棄左
之後跟時間線睇 慢慢加深了解
咁樣好多無關痛癢既連接位都知講乜 會緊加有融入感 會逾黎逾沉迷
this is the way
好好奇 裸睇7-9 睇完有咩感受
Disney應該都係有target呢班新受眾
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞