【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (18) 電光火石 ARENA TOUR | 推しの子 OP

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
free free free 真心係好睇
但覺得 hit 唔起

ayase 係「撚 ikura 把聲」黎講其實特別出色
幾田自己都冇佢咁熟自己把聲
唔知 ayase 係咪第一個發現 ikura ah 魅力既人
聽番佢自己出既歌就明點解當初選極都入唔到
我諗佢再搵唔到變化最多都係玩多兩年
愛膠D歌真係咩風格都有
上網見d人話主副歌有割裂感
Yoasobi 明明就係小說音樂化
個mv 嘅故事已經解釋得好清楚點解主副歌咁唔同
ayase 有新嘗試好好
希望繼續
好期待我推嘅完整版,ikura bb rap

文青風 / 民謠系完全出唔到 ikura 把聲既優勢
感覺太薄太尖
(aimyon 把聲厚底就好出)
但 ikura 撞落去電子音樂 + 超豐富元素既編曲
就變得好穿透、好有層次
再加埋d 高低轉音劇烈咁上上落落
可以撚到把聲勁銷魂
薄薄一浸咁更入腦
缺點變優點
用食物形容係似打邊爐既豆腐
吸晒d 味層次又多、甜酸苦辣共融為一
好撚正
新歌mv畫得好靚 係咪動漫theme?

唔好同d 人嘈
有d 人守舊到只係接受到 k 歌
A段、副歌、B段、副歌 x2、完
留名
新歌好聽喎
新PO留名
其他人一隻碟可能得 2~3 首主打係好聽
久唔久紅一首就夠威
YOASOBI 就次次出歌都要掃榜
成個期望值拉高到癲

可能同出歌方式有關
一首一首出就當電影咁評
成隻碟咁出就可以接受有d 歌係普通d / 實驗味重d
幾田隻 sketch 都唔係首首好聽
蒲公英、宝石、スパークル、サークル
依幾首都好岩佢
確係進步左好多
可能身邊勁人都多左好多
加埋 sony 爸爸
新歌好正
入top 5 了
首新歌好有V家feel
Lm
我有冇理解錯
小說 project set 係 12cm cd + 書+ bluray
散買係single 細碟加書

兩樣都買重覆書好白痴咁
lm
咁買SET得啦 但邊個SET特典正
set係12cm 散買係8cm
set有ROCK IN JAPAN FESTIVAL 2022所以一定會買
散買加埋仲貴過set
最邪惡係... 仲有9間鋪既特典
其實GOOGLE完 翻譯D特典 有D都唔知咩 只知海報 書簽
book1同2有儲特典
之後諗諗下得張卡紙儲都幾無謂
今次好似實際少少

ChatG翻譯
細碟好似幾靚諗緊買唔買埋散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞