現代定古代養一支軍隊比較難?

95 回覆
1 Like 5 Dislike
現代軍隊難好多,因為有好多先進軍備係要維護,檢查同到期注銷。
唔好撚玩啦,阿富汗游擊隊搞撚咗蘇聯10幾年

你問吓班友仔識唔識英文??
睇少 d 歷史膠劇
蒙古人邊打邊食
古代人口仲要咁少
湊一支2,3萬人軍隊已經夠淘空1個省既生產力
華格納集團應該好多佢口中既支兵

佢用 d 先進國家 d 兵去比, 又唔計 d 窮兵, 二戰, 韓戰, 越戰, 大撚把宇都唔識支竹兵啦
生產力唔計, 人口唔計, 科技唔計, 總之現代兵貴過古代
近代 200 年個生產力去到差唔多 90 度, 軍費 佔 gpd 幾多? 個人覺得古代會用多 d, 同埋唔限個古代範圍根本無得比, 就算古代和平對現代和平都難比較
主要係題目比較籠統,好多野要比較,例如軍隊強度,要求(漢朝中興軍隊同晉朝軍隊,羅馬軍隊同埃及軍隊咁無得比)。 最起碼假設係強國時期嘅一支強軍先可以用同等嘅比例去比較。
以前部落打仗真係兩把石斧30個人都係軍隊,但成個部落就無晒人打獵,咁你話難唔難養? 蒙古打邊搶到邊,山賊式養軍都唔可以叫養,自生自滅。現代軍隊係大規模先進武器,但生產力同人口比例,仲有經濟體係令到成件事負擔唔會好重,咁睇落咪易養囉。

除非話養係指養到太空戰艦,用太多生產力㗎姐,但咁講我都可以話漢朝要長期養百萬大軍㗎
兩把石斧30個人都係軍隊,但成個部落就無晒人打獵

易條毛, 你都識講無人打獵, 計易入門又唔計生產力?
Ching …. 真係建議睇清楚,了解下中文先好回覆
你邊忽了解到我講緊咁嘅情況係易養?
你用部落兵就對返而家 AK 起手果 d 阿富汗級
因為你好漂忽, 定想講打和啦 super
古代:無任何保障
現代:每人一份保險強積金個數都幾係野
古代人幾乎係社會唯一生產力
多一個人去當兵就少一個人耕田

其實大把學者研究中西方唔同朝代一個士兵需要幾多人口先養得起
用呢個角度就一定古代養兵難好多
今晚今日嘅教育普及程度同以前有得比?
現代搵個讀過書嘅人同古代難度差幾遠?
逃亡
古代士兵日常都係做平民做嘅嘢,只係打仗個時上場充下人頭
係打到邊食到邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞