現代定古代養一支軍隊比較難?

95 回覆
1 Like 5 Dislike
要計番科技嘅差距,經濟力負擔,裝備需求同運輸能力等等因素
古代難啲,因為人冇咁多, 你睇下趙國死咗60萬人長平之戰, 得返啲老弱殘兵冇可能再同秦國打過
緊係現代易好多
有啲咩係現代做難啲 鑽木取火?
淨係罐頭食嘢都解決左古代軍糧問題

以前好多軍隊因為軍糧問題收左皮
古代兩支竹一夠錢就是一把槍就是一個兵
現代打仗中英文要識揸車揸飛機 彈到學乜都要學

現代點會比古代更易呀
現代夠係識揸槍就得
ISIS同塔利班都掂

你古代要訓練到有效戰力
射箭同刺術不知要幾耐
有無攪錯呀。你淨係學英文睇說明書都要十幾年
現代兵個個都要上堂
古代邊有需要咁多。只要個將領識字或識領導。求其招d 山勇就成到軍
isis 果d 只係螻羅。能叫軍隊咩
你果句古代兩支竹一夠錢就是一把槍唔撚係嘍囉呀 屌你老母?
恐怖分子只係流寇level
先唔好講你當扣下扳機當識開槍有幾戇鳩

最撚易做既步兵現代都大把裝備武器要學,仲要上堂學戰術指揮之類

更加唔好講炮兵裝甲呢啲專業單位,同海空軍
古代死傷多為保軍心必然屠城

現代你估下

古代現代投降一樣死
Isis 打撚到成個北非,
霸左個北敍利亞逼到全世界打佢
令土耳其損失咗一堆豹二

塔利班呢d唔講啦
喺阿富汗拖死哂USSR 同美國

也門武裝組織又屌死左一堆沙特M1A1

班中東佬英文一定好勁啦
兵都有分好多隻既

你嗰啲係top d既兵
中東佬都係兵,
不過雜啲姐
你講呢啲係軍隊體制
我同樓上(非樓主)果條友講緊嘅係點樣為之一個兵

就算係塔利班 isis 之流都可以訓練到一大堆民兵出嚟
同現代軍隊最大嘅分別係質素
但咁樣唔代表佢哋唔喺兵

只要訓練得當
Isis都可以攻城

咁當然冇得同現代化軍隊硬碰硬
古代係幾時先,如當有職業軍人開始計,古代難好多,現代有曬規矩,由組織分配到供養,古代真係要一路行一路諗點做。
古代易啲 有飯食就算唔飽都肯打 依家人工低啲都88
好多人
無留意敘利亞戰爭同沙特胡塞戰況.......
以為一班攞住AK47既人,民兵鬥射

睇M1A1同豹二援烏post就知......
好多人依家以為
呢兩部樣到左可以解決一堆問題
你睇下

點睇
當兵人工都係好低,不過福利好過古代咁解
現代不對稱戰爭
作為民兵組織,最緊要有金主+ 一大堆反坦克武器 +人多+ 藏身嘅地形+ 對家軍隊個leader on99

集齊咁多個因素
調返轉頭砌低正規軍並不意外
俾個例子,古代一個槍兵要督死人何其困難,年紀都要有返咁上下先拎得起支槍,今時今日,八歲仔都識拎AK 47 ,乜嘢所謂戰術自己上cod補堂
成軍唔難但養難
睇你要咩軍隊
鳩流流咁就好似你講求其就得
但真係要有戰力就要落好多功夫

淨係講弓兵由零開始
到夠力拉得到戰弓
到射得準
呢度都起碼一年啦
除非好似英格蘭咁18-65歲強制練弓

之後仲要練排陣

最大獲係後勤、運輸、食物、衫、藥、武器、行政、通訊
樣樣都係資源、樣樣都係錢
現代資源豐富,後勤點樣都好都一定易過古代好多
民兵都得condom都得啦唔用正規軍做比較有咩意思

咁古代一班濕鳩農民立起農具,唔洗識既都可以立即民轉軍做民兵啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞