現代定古代養一支軍隊比較難?

95 回覆
1 Like 5 Dislike
緊係現代易啦。

現代你只要霸權大到做到世界盟主,就可以好似美帝咁無限印錢養軍隊同開發武器,靠剝削契弟盟友就乜嘢都有了。

只要印鈔機唔停美軍一國吊打全世界所以國家加埋就得了
單純養就唔駛講梗係古代難d,單純糧食補給同人數已經輸左幾條街
如果計埋由零開始就好難講,現代講緊精兵制,個個都理論上有充足既軍事訓練,戰術運用個d。但係依d亦建基於你個國家既普及教育做成點,字都唔識點教你戰術,如果計埋就要由教育開始計起,已經唔知點計
其實無得對比,因為現代無人淨係同你玩兵,古代你可以用大部分資源淨係養兵,因為兵已經可以解決大部分問題,現代工業發達,淨養兵係易佐,但你唔放資源去其他地方一樣死,比你養幾十萬兵但唔夠資源發展科技,人有導彈你無,一樣輸

現代經濟都唔同古代黃金咁可以靠兵搶,比你軍事帝國,軍用無論科技定兵都勁,但重稅,70%預算去軍隊,經濟唔掂,你都無得發動戰爭去搶錢,一樣會因為經濟崩潰而內部分裂玩完
係前線打仗唔洗食飯?
打到副鐵甲把刀件衫爛左唔洗換? 副甲爛左就赤膊上陣擋刀?把刀爛左就即場削竹黎殺人?
受傷唔洗醫?
將軍騎兵啲馬死撚左唔洗換? 仲要古代騎兵算係特種部隊黎,騎兵冇馬=廢左
仲有殺到對方啲安家費或者被人殺左都要即場找數比啲兵或者比佢啲親戚架喎

孫子都講啦

孫子曰:凡用兵之法,馳車千駟,革車千乘,帶甲十萬,千里饋糧;則內外之費,賓客之用,膠漆之材,車甲之奉,日費千金,然後十萬之師舉矣。
人多就愈多政治
古時中世紀打仗只會係夏天打,打唔完就會休養生息,下年再打過,邊似得依加可以全年24小時咁打
如果講古代
睇咩國家
中國古代果d無人權
唔當兵係人
受傷無醫療隊
武器盔甲要自備
記得明朝定宋朝
有次派兵器全部都生鏽好易折斷
求其攞擺左好多年既武器比人打

而且有時會無糧出
因為有「力役」果d概念
幫國家做野有時係強制

又要逼你步行一大段路去打
車馬費都省返

例如高仙芝果d都係要你行路去中亞
然後打一場仗
輸左潰散就自己揾路返去
咁個成本一定便宜
而軍糧果d又會食空額克扣

所以古代會養兵便宜好多
司馬懿養3000人都冇人發現
有6萬都偷笑
現代
古代對軍隊要求低,軍人要求低
古代絕大多數軍人都係農民,打完返去種田
重點是古代中國唔係行職業軍人,士兵裝備靠將軍勢力供養,士兵唔係自願係強迫,無勢力供養就係靠政府低保得廢裝備
最簡單:

學騎馬要學幾耐
貼題黎講,「養」 最簡單係指食唔食得飽,咁古代梗係難啲啦。以前農業社會,你拉左壯丁去做兵生產量就下降啦,仲要啲老弱婦孺未必可以產糧,你要養埋佢地。佢無人種地畜牧,再多錢都無用。
現代咁多機械化種植,一個女人都可以管一大片,有糧食就已經夠消耗。
同理,醫藥都係,工業化後比以前易好多,古代再叻都要人種藥。
仲有兵器材料,打造,保養。

生產力本身就代表「養」嘅難易度。

而如果係「保養」咁現代會比較難,因為訓練嘅程度現代比古代更高要求。唔係指肉體嘅訓練,而係現代每個士兵需要嘅知識量都更多,戰術,武器(唔係兵器)好易跟唔上。同時精密嘅武器保養或者軍事行動需要嘅支援更大。 相對古代一生太短,服三年兵都唔駛再出番黎,留番啲兵器就夠。再唔係卸甲歸田,一路種田都仲有鍛鍊緊身體。
古代農民拎起把刀就係兵
事實就係仲打左30年
勝仗仲唔少
長平根本係中史最大鳩up之一
2023仲信清你無負自己nickname
COD
練鳩衝打killstreak nuke人 ?

槍驚當然可以練戰術,就唔係COD囉
查實塔利班咪又係用cod練功
尤其自爆必修科
40萬
俄羅斯係求其有手有腳都捉你去當兵
古代難好多,糧食問題往往都係致命傷
古代農業產量低,唔能夠徵召大量軍隊,否則會糧草不繼,或國家糧食產量會有危機
現代有科學種植,糧食產量大幅提高,大國常備過百萬軍隊都唔會有糧草問題,官員貪腐除外

等於以前世界咁少人口都成日有飢荒,但現代人口多左咁多,但飢荒問題少左或改善到就知咩事
後帝打封建勁係屈機
現代空軍機司單係壓力唔夠氧都out走一批人
俄佬死囚都可以加入軍隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞