現代定古代養一支軍隊比較難?

95 回覆
1 Like 5 Dislike
屌你,真係好好笑

又話比較古代同現代

你都識講,古代夠有分農民兵同正規軍

現代都有民兵正規軍

點解上面條友話,
古代班人一拎起把剷就係兵

而現代民兵組織又唔可以叫做兵?

淨係將士兵定義做正規軍
將個定義無限收窄做乜撚

你要比較可以用古代民兵比較現代民兵
之後又可以用返古代正規士兵比較現代正規士兵

唔明你呢句回覆做乜撚?
唔比射導彈去莫斯科 打到換總統都未打完啦
咪係 古代要做訓練可能同你現代學乜學物差唔多難
古代精兵同現代精兵比較都係現代兵難攪。
資訊同專業分工就無得比。
什麼英國長弓兵訓練同現代既突擊隊比邊有得比
現代既知識面要求實在太廣
古代打仗可以靠天才
現代作戰你神人都死。
屌你。你睇返歷史有邊支軍隊主力唔係牛屎佬出身。
強調既係唔多識野既農夫礦兵之類
現代兵你無幾科合格都無資格參軍呀
古代養一條村仔應該已經好難,更何況軍隊。
淨係食物都好難搞。
美軍認真起上黎幾野收左佢皮。呢d 就係科技資識冒力量。
稍為識少少既都知現代兵係難過古代兵
cod補堂

佢係咪教到你點樣爆門有子彈時間?
屌返你自己先啦, 文明程度唔講, 生產力唔講, 工業革命生產力多左幾多千倍 比比比, 分分鐘野都食唔飽呀, 乜鳩拿支竹就係兵
講出黎都俾人笑死啦 古代兵比現代兵難養
分工專業性就無得比。 你再睇下自己講d 乜啦

五毛減薪變一毛, 梗係現代容易啦!
個問題係養唔係練

養就古代易啦,可以隨便充軍,做炮灰,唔要就解甲
ON9 仔唔知自己比乜鳩 支竹兵
古代兩支竹一夠錢就是一把槍就是一個兵
現代打仗中英文要識揸車揸飛機 彈到學乜都要學

咁你咪計下古代要識揸車揸飛機要幾錢
冇人講軍備, 你古代淨係攞碌矛就已經搞掂, 你現代要成套裝成堆武器, 淨係成本都高好多
要計番科技嘅差距,經濟力負擔,裝備需求同運輸能力等等因素

條友淨係計口 UPUP 支竹兵
你UP 乜鳩呀,都唔知講乜春
拎支竹就係兵有錯咩,二戰期間日本仔都仲係咁訓練平民
重點係你既無知以為捉住竹支就可以講得通
現代兵種分工 專業 後勤系統複雜性無返一定水平你連車都唔識揸

古代既生產力同移動方式已經注定左係落後好多階既作戰方式

已經唔想同你講, 題目都唔識睇,圖又唔識睇

頭先睇返 #1 真係覺得你唔係白卡就 on9
娶老婆
成日覺得支那歷史既古代幾十萬大軍既大戰係吹大左好多倍
你咪睇返題目囉再睇返你自己UP乜
打仗係講後勤有幾撚勁...唔係講你隻兵幾好打...
以前難
因為養太多人
何謂後勤勁 咁空泛同D人講打仗打經濟之類有何用
古代作戰方式已經標示左1打仗就係打兵種
聽聽話話,明白指令,上場戰場見到血行得郁就已經叫做精兵
歷代明將招募既標準都係要聽話吃苦就OK
你同現代比點比呀
三軍未發,糧草先行。古代已經有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞