[圖] 有趣一問: 撞爛停車場出閘條欄桿要賠3萬5? 個賠償額係點定出嚟㗎?

178 回覆
8 Like 317 Dislike
其實通常係鋸短舊果條
唔係次次都成條換
不過比你撞爛就都係要食
一條過果啲應該平啲?
有啲昇起會摺一半果啲貴啲?
咪撞車禁
報完價之後我點整/整唔整
你都係要賠
撞過啦
停車場報警
收信照交罰款
但賠錢走數
保險乜盛完全冇影響

呢啲桿價碼任佢講
扑水魚用
條數寫到35萬都仲得
係唔合理㗎喇
成本當你自己裝返上去 淘寶買條桿幾舊水
咁計有意義咩?宜家你話點就點?
停車場嬲嬲地,話條桿爛咗唔可以營運一排
全部車要離開停車場,條數入返個司機
再計埋預計賺到嘅合理時租收入
計埋工程,35萬隨時都埋唔到單
如果個場係新鴻基個啲
商場收入應該真係夠你破產
理論上係好易
好明顯停車場想賺錢
係要搞你一鑊㗎喇
所有野都係上到庭同個官講 佢計35萬 個官覺得唔合理 佢都唔會收到咁多
大公司會識玩㗎喇
玩到咁大 6位數應該走唔甩
請人睇住個閘口條數都唔細
公證行如果話Chok 到部主機 要整 要reset & benchmak system 要請多個姐姐喺維修期間放閘

大公司識玩唔代表個官會受 你既然話佢地咁識玩 有冇案例睇下?
車場肯咁簡單就真係個司機執到啦
話搵唔到零件 成部機換過 都真係唔平
多過墊底+罰款+2年保費,有咩同我保險講
應該未有案例,大家都無得傾㗎喎
問題係未有停車場玩到咁大要上庭報咁大
(起碼未見新聞有講)
但我相信3萬-5萬照賠嘅人都應該大有人在
通常係報警私了 寫3萬 實賠幾千左右啫
五千又好,三萬五又好
覺得唔合理咪等官判,無人話個價係合理
就算五千都可以係高㗎
點解set五千係覺得一般人可接受到唔會報警啫
停車場可以賺到盡,唔想賠咁多咪講下價囉
你撞車都唔會即刻賠啦,咁車場覺得你會講價,
咪又set高啲囉
成本200
師傅+雜工1800
外判a 11000
外判b 11000
外判c 11000
咪就係最後實賠幾千左右囉
欄桿 $5000
安裝費 $30000
睇用料,但用料平果d唔洗撞,幾個星期都會自己變彎

咁個場多人撞咪用平既,反正變彎前已經會俾人撞爛
你份保險係裝飾來架?

話知佢寫住賠一億啦。唔想賠晒就射比保險攪,啲刀光劍影留返比保險公司同停車場慢慢玩

人地有律師有公正行有經驗,驚條春
唔記得 好多年前發生
因為冇撞到我部車
我係埋緊去閘機果陣佢就跌左落黎
你老母生撚少左個腦比你?死毒撚
無錯

我相信唔會有一個價錢係全部人會滿意

所以你撞爛野就要賠,就係咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞