[圖] 有趣一問: 撞爛停車場出閘條欄桿要賠3萬5? 個賠償額係點定出嚟㗎?

178 回覆
8 Like 317 Dislike
我都好想知,我見大部分嘅賠償額通常係5千 (寫3千我都見過,但係寫3萬5我都係第一次見)

但係上面有啲ching覺得,梗係要賠3萬5啦,有咩咁出奇?
曾經去過一個停車場
佢地係用磁力桿 好易跌落黎
有次我架車埋到去準備出閘佢就自動跌
停車場叫我賠我老西唔肯 我過要睇CCTV同我車Cam
如果證明係我撞跌我實賠

個停車場唔知經理定乜水即刻轉晒口風話意外唔緊要 叫我走
我倒後鏡睇住係吸返上去就整返好等下個傻仔中招
你有錢打官司咪可能賠少啲
冇人叫你撞爛,唔撞爛就唔駛賠$
合唔合理由公証行定,你夠膽可以搏嫁!不過先俾人告左老不,再俾人告賠償。(你都可以claim番自己份全保,若有買)

但自己手車又屎,連哩個位都撞到,又4萬都攞唔到出黎,真係冇撚學人揸車好過。
寫35000 想你小心d 姐
等同你見到架跑車你都唔敢近車太貼一樣

但出事點都要負責返
任佢up
條bar值5000 但我人工值3皮 你吹得我漲?
你眼中只係撞爛左條木欄,但人地公程司話係整爛左部閘機 唔止換爛仲要換埋部機接駁爛位組件,維修人工,感應調較⋯要寫張3萬嘅單,有幾難。

你鳩噏話部野幾千蚊淘到?佢只要攞得出當初賺入張單就係哩個價(未撚計今日隨時通脹加撚左價,誇張啲再賺自外國),你都輸硬!
唔通你整撚爛左人地個chanel袋再同人講:我西洋菜街唔駛3舊都買到個同樣咁好用嘅袋啦,就可以當無數真係賠3舊咩
淨係支桿就3萬5其實擺明劏你/阻嚇用
除非你撞到成部閘機total loss
否則計晒零件+緊急維修+臨時人手諸如此類都唔會咁貴
好少少嘅管理公司會計好晒條數同你實報實銷,再另外加行政費咁
你唔怕煩可以同佢打官司
係!上庭果時Quote:兒登仔話嘅!
每個停車場所謂既「成本」都唔同,冇得直接比
係人都知嗰條棍唔值錢
但作為物業公司,要開張$35k嘅單出嚟一啲都唔難
你覺得係屈嘅,咪一開始唔好去泊
賺撚完未 睇到眼都花
佢寫要3.5億你都要賠,所以都係搭鐵穩陣
3.5億?會唔會誇咗啲
你撞爛啲嘢, 唔理係乜, 你點都係要賠俾架喇
唔肯俾和解金(賠償金), 咁咪報警
報得警就實告得入老不, 然後車場入稟, 你都係要賠

然後拎晒文件出嚟:
之前整閘嗰張單
判頭嘅整閘報價
仲有你拖住唔賠錢引致嘅行政成本同inconvenience
埋單隨時過埋3.5億
......
如果我喺架車度貼張紙寫撞爛賠一百萬得唔得?
你撞爛啲嘢, 唔理係乜, 你點都係要賠俾架喇
唔肯俾和解金(賠償金), 咁咪報警
報得警就實告得入老不, 然後車主入稟, 你都係要賠

然後拎晒文件出嚟:
之前整車嗰張單
車房嘅整車報價
仲有你拖住唔賠錢引致嘅行政成本同inconvenience
埋單隨時過埋一百萬
MTA
你當個官傻?
你不如話 撞爛枝棍 = 撞爛成個機 > 地下鑽多幾個窿有瑕疵 > 成個停車場地台打晒重做
傾唔掂 擺低幾分 都係保險賠啫
停車場 vs 保險公司 咪睇下邊個贏囉

同 你掂一掂架DC9尾
一落車開你$35,000一樣原理
我諗P牌可能揀加監都唔比人屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞