[圖] 有趣一問: 撞爛停車場出閘條欄桿要賠3萬5? 個賠償額係點定出嚟㗎?

178 回覆
8 Like 317 Dislike
樓豬條盲毛撞斷人地碌棍想唔磅水
18 年
其實佢都解釋得好清楚啦喎
Ching輕度?
你仲未明個問題係邊

假設你有日出去餐廳食飯,唔少心打爛左隻杯

間餐廳要你賠100萬,你係唔係會好順灘咁比?唔會質疑隻杯點解咁貴?
係既話,即刻都係未明,唔洗覆我了
唔明嗰個係你
爛碌桿賠幾多係你入閘前已經寫明
等於你行入餐廳嗰陣個reception已經同你講明打爛杯要賠1球,而你自己選擇繼續入去食
試過俾個閘打落架車 咁又點計
出單有幾難,維修公司係佢哋既人,出十萬都仲得
nowadays people know the prices of everything, but the value of nothing.
佢地對inconvenience同logistics冇咩概念咁
Even整返支桿真係只需5k,其他嘢要寫到35k出嚟有幾難
原來就係你同事搞到我做多幾多野
有啲連登仔只會話成本幾百蚊,其他嘢唔計
淨係同你講換閘原廠訂貨
1個月擺人留錢,1日24小時你都擺底6萬
合情合理
阻住其他客又唔洗賠咩?
你都可以claim佢架打唔打得贏另計
寫三十五萬樓上條友應該都會照賠
成個post好重香討味
樓豬個問題係35000合唔合理
成班衝出黎屈到撞左唔想賠咁
咁間間餐廳都咁寫你係咪以後唔出街食呀?
1 ) 無寫明係出單慢慢claim 你

2) 你咪照走, 你撞到人都可以直接走架
林作早排咪撞爛停車場啲野,
不過佢唔認罪上庭自辯,
唔知最後判成點呢
你撞爛人D就一定你輸
佢開十萬都得喎, 你覺得貴咪唔比
咪等佢告上庭, 等個官判囉

唯一可以講既只係賠償額, 只能傾呢一部份

又另一問
如果我係一間專整呢D既公司
可唔可以叫自己整返佢算數?
一睇就知係 ChatGPT
佢寫大撚曬咩
如果唔係唔使有小額同公証行啦
你可以唔同意架嘛 咪入法律程序囉

利申我以上全部9up
有無有法律常識嘅巴打可以詳盡解釋
你覺得唔合理咪唔好泊嗰度囉
法理上你只需賠一個還原價就OK
但對家真係搵到個SUPPLIER + CONTRACTOR開你35K個官都只有判35K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞